Obnova Libušína začala už tento pátek

Obnova Libušína začala už tento pátek

Publikováno: Pá, 01.07.2016

Obnova vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách začala minulý pátek. Prvním krokem bude předání staveniště vedením Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které má památku ve správě, zástupcům dodavatelské firmy Archatt z Brna.

„V následujících dnech po státních svátcích započnou samotné práce na obnově," doplnila mluvčí Valašského muzea Pavlína Polášková.

Chatu Libušín postavenou v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče zničil předloni na jaře rozsáhlý požár. Její obnova vyjde na téměř 80 milionů korun. „První krok bude administrativní, musíme si i formálně předat staveniště," potvrdil ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Podle jeho slov si firma nejprve musí staveniště zařídit. „Skrýt ornici vedle na louce, kde bude větší zařízení staveniště. Začne se tím, že se bude rozebírat stavba, každý trám se posoudí, odstraní se vše, co je jakkoliv špatné, napadené hnilobou, hmyzem, ohořelé. Až se to rozebere, tak se vyspraví platforma, budou se dělat inženýrské sítě," vyjmenoval postup Ondruš.

Jan Všetečka z firmy Archatt už dříve uvedl, že obnova národní památky se bude skládat ze tří fází. Tou první bude právě rozebrání ohořelého torza, posouzení jeho stavu a oprava základny objektu.

V další fázi odborníci zhotoví repliku roubení včetně šindelů. „Třetí fáze bude dokončení stavby včetně všech uměleckořemeslných detailů, technických instalací," doplnil Všetečka. Libušín se bude opravovat metodou takzvané vědecké rekonstrukce. Objekt dostane vzhled z roku 1925.


Zdroj: http://valassky.denik.cz/z-regionu/obnova-libusina-zacina-uz-tento-patek-20160630.html