Noc kostelů 2024 v naší turistické oblasti Beskydy

Noc kostelů 2024 v naší turistické oblasti Beskydy

Publikováno: Pá, 07.06.2024

Tato unikátní akce pořádaná napříč Českou republikou se koná již od roku 2009.  Máte opět jedinečnou možnost navštívit kostely, sbory i kapličky v nevšední podvečerní a večerní hodiny. Možnost nahlédnout nejen do chrámových lodí, ale často také do věží, krypt, hrobek či půdních prostor je většinou ozvláštněna komentovanou prohlídkou či hudebním vystoupením.

 

Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku je sice bohužel letos kvůli rekonstrukci uzavřená, nicméně ostatní frýdecko-místecké sakrální prostory mají návštěvníkům své brány otevřeny. Evangelický kostel na ulici Husova ve Frýdku nabízí kromě hudebních vystoupení také program pro děti. Pokud máte zájem o drobnější sakrální architekturu, v rámci Noci kostelů ve Frýdku můžete nahlédnout kupříkladu i do kaple sv. Jana Nepomuckého nacházející se v místní lokalitě Panské Nové Dvory.

Kostel sv. Bartoloměje ve Frýdlantu nad Ostravicí láká kromě hudebního programu také na komentované prohlídky věže. Noc kostelů je ve Frýdlantu nad Ostravicí zakončena noční meditací při svíčkách. Na hudební vystoupení zve kostel sv. VáclavaBašce nebo kostel sv. Jana KřtitelePalkovicích, kde se mimo jiné od 19:30 pořádají i ochutnávky mešního vína.

Pod kopcem se zříceninou hradu Starý Jičín můžete navštívit renesanční kostel sv. Václava, kde v průběhu komentovaných prohlídek budete moci nahlédnout i do hrobky rodu Deymů ze Stříteže, kteří vlastnili starojický velkostatek na počátku 20. století.

Za návštěvu rozhodně stojí také zdánlivě nenápadný, ale velmi zajímavý kostel sv. Kateřiny ve Štramberku-Tamovicích pocházející ze 14. století. Od 20:30 se zde koná koncert novojičínského mužského vokálního souboru Sextet+ a v rámci místních komentovaných prohlídek se Vám představí i běžně nepřístupné půdní prostory.

Nesmíme opomenout ani na dřevěné kostelíky vystavěné v srdci našich beskydských kopců. Do Noci kostelů je kupříkladu zapojen architektonicky působivý kostel sv. Bedřicha v obci Bílá nebo malebná kaple Panny Marie Pomocnice křesťanů nacházející se na hřebeni Gruň ve Starých Hamrech.

Seznam ostatních kostelů zpřístupněných v podvečerních hodinách naleznete na oficiálním webu akce Noc kostelů.

 

Nestihli jste navštívit všechny chrámy, které jste si přáli prohlédnout? Nemusíte smutnit – většina z nich, která se nachází v našem regionu, je veřejnosti otevřena v letních měsících v rámci již osmého ročníku projektu Otevřené chrámy.