Netradiční výlet obohatil děti o poznání historie Beskyd

Netradiční výlet obohatil děti o poznání historie Beskyd

Publikováno: Po, 07.07.2014

Beskydské informační centrum Frýdek-Místek, p. o. je nositelem myšlenky průvodce na Lysou horu a také samo tyto výstupy na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd pravidelně již několik let organizuje.

O tom, jak takový zdánlivě obyčejný výlet se může změnit v nezapomenutelný zážitek, se přesvědčily 17. 6. 2014 děti a jejich učitelé ze Základní školy TGM z Frýdlantu nad Ostravicí, kteří si výlet s průvodcem objednaly.

„Při svém mnohdy prvním výstupu zažily příběh zbojníka Ondráše, který znají možná jen z knih. Radost, emoce a zářivé oči se daly pozorovat na každém z nich. Cestou na vrchol skupinu doprovázel Lašský král Zdeňa Viluš I. se svým ozbrojeným doprovodem, Portášem z Čeladné," informovala učitelka Jarmila Michulková, která děti na výlet doprovázela.

Od krále se děti dověděly, kdo byl zbojník Ondráš, a také se cestou učily o něm písničku. Současně je průvodce seznamoval s pověstmi tradujícími se o Lysé hoře. Jak se nabíjí a střílí z pušky, jim ukázal Portáš.

„Nezapomenutelný zážitek na děti čekal v lese, kdy je přepadl zbojník Ondráš s jeho druhy, a kdo chtěl vyváznout, musel dát tučné výkupné. Naštěstí vše skončilo dobře, protože na pomoc dětem přispěchal Lašský král, děti zbojníkům zazpívaly písničku, kterou se cestou naučily, a Lašský král pak přijal zbojníky do své družiny," dodala Jarmila Michulková.

„V průběhu výstupu děti mají možnost si odpočinout a občerstvit se v Dřevjance U Zbuja, vyplnit pro ně připravený kvíz a na koho se štěstí usměje, získává odměnu," doplnila Dagmar Janovská z Beskydského informačního centra.

Společná fotografie se zbojníky, osahání pušek, pravých zbojnických obleků a podání si ruky s Lašským králem, nebyl snem, ale skutečností. Chcete i vy svým dětem umožnit takový zážitek? Informujte se v Beskydském informačním centru.

Zdroj: www.novinky.cz