Nejvyšší horu světa budou opět zdolávat v Kopřivnici

Nejvyšší horu světa budou opět zdolávat v Kopřivnici

Publikováno: Út, 27.09.2016

První říjnová sobota tradičně patří startu extrémního výstupu na Mount Everest, který Dům dětí a mládeže Kopřivnice ve spolupráci se správou sportovišť a městem Kopřivnice uspořádá již po páté.

Účastníci fyzicky i psychicky náročné akce se mohou registrovat ve třech kategoriích – sólolezci, duolezci a družstva, která jsou u dospělých maximálně šestičlenná, u dětí desetičlenná. Každý si podle svých možností může vyzkoušet zdolání převýšení 8 848 metrů na lyžařské sjezdovce Červeného kamene, která měří celkem 821 metrů. Úspěšní sólolezci našlapou zhruba 55 km a na vrchol vyjdou 39krát. Noční výstupy jsou z bezpečnostních důvodů o čtvrtinu zkráceny.

„Fyzicky náročná akce každoročně přitáhne spoustu návštěvníků, z nichž mnozí podlehnou atmosféře a rozhodnou se vyjít na vrchol alespoň jednou, aby lépe dokázali ohodnotit výkony sportovců. Každoročně se stává, že mezi příchozími Kopřivničany se najdou takoví, kteří se z vrcholu Červeného kamene podívají na své město úplně poprvé. Odměněn bude každý účastník bez rozdílu počtu výstupů, a to nejen krásným pohledem z vrcholu,“ upřesnila hlavní pořadatelka Jana Hanzelková.

Pro diváky i účastníky jsou kromě samotných výstupů připraveny doprovodné akce jako soutěž o zdatného šerpu, lanové aktivity, Disc Golf, pro děti malování pak na obličej. Součástí akce bude grilování a hudba k tanci a poslechu, která rozezní lyžařskou chatu od 18 hodin.

V pořadí pátý výstup na nejvyšší horu světa odstartuje v sobotu 1. října v 10 hodin od lyžařské chaty pod Červeným kamenem, dvě hodiny předtím začne prezence účastníků. Předpokládaný konec je naplánován na 10. hodinu dopolední následujícího dne.