Národopisné slavnosti ve Lhotce letos již po dvacáté

Národopisné slavnosti ve Lhotce letos již po dvacáté

Publikováno: Út, 15.07.2014

Zveme vás v sobotu a neděli 23. a 24. srpna za lidovými tanci, písněmi a hudbou do nádherného kraje Moravskoslezských Beskyd, na jubilejní XX. Sochovy národopisné slavnosti ve Lhotce pod Ondřejníkem.

Obec Lhotka má dlouholetou folklorní historii. Od r. 1936 zde působila národopisná skupina, později přejmenovaná na soubor Pilky, pod vedením vlasteneckého kantora Vincence Sochy, autora národopisných scén, který objevoval prastaré zvyky a obyčeje svého kraje a sebral nepřeberné množství lidových písní a tanců z okolí Ondřejníka. K připomenutí činnosti tohoto neúnavného folkloristy a sběratele byla v roce 1995 odhalena na Obecním domě ve Lhotce jeho pamětní deska a uspořádán první ročník Sochových národopisných slavností.

Program slavností bývá tradičně zahájen v sobotu odpoledne v 13.30 hod. shromážděním u pamětní desky a následným průvodem do areálu u školy, kde letos zahájí ve 14.30 hod. folklorní soubory Valašský vojvoda a Valášek, Pustkova cimbálová muzika (Kozlovice), Grunik a Malý Grunik (Ostravice), Ondrášek (Frýdek-Místek), Ondřejnica a Malá Ondřejnica (St. Ves n. O.), Ostravica i Malá Ostravica (Frýdek-Místek), Hlubina (Ostrava), Lúčka (Svatobořice Mistřín), CM Vojtek (Ostrava) a místní soubor Pilky. Ve večerním pořadu ve 20.30 hod. vystoupí profesionální slovenský soubor Železiar (Košice).

Po ukončení programu následuje ohňostroj, pak pokračuje lidová zábava s cimbálovými muzikami zúčastněných souborů. Pro návštěvníky jsou přichystány také spousty kulinářských lahůdek: domácí koláče a cukroví, zelňačka, opékaná masa, myslivecký guláš, bramborové placky a další speciality. A to vše v krásném prostředí areálu u školy s výhledem na vrcholy Ondřejníku.

V neděli v 9 hodin se koná v místní kapli mše svatá za pana Vincence Sochu za účasti souboru Pilky.

Záštitu nad XX. Sochovými národopisnými slavnostmi převzali předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj, senátorka Eva Richtrová, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman a ředitel divadla JKT v Plzni Ilja Racek.

Pořádá Klub žen Lhotka ve spolupráci s obcí Lhotka a Folklorním sdružením ČR, za podpory Moravskoslezského kraje. Generálním sponzorem je Sdružení měst a obcí povodí Ondřejnice, DRILLING TRADE, podporuje Beskydské Veseléto, OSA, mediálními partnery jsou Český rozhlas, Rádio Proglas, Mediatel-Zlaté stránky, TV NOE, Dětská tisková agentura, Literární noviny.

Program XX. Sochových národopisných slavností

Sobota 23 srpna:

13.30 hod - setkání u pamětní desky V. Sochy a následný průvod do areálu slavností

14.30 hod - dětský pořad „Vrana leti, něma děti"

16.00 hod - pořad dospělých souborů „Dvacet rokuv už je temu"

18.15 hod - muzikantský pořad: „Muzikanti hrali aj pijavali"

20.00 hod – vystoupení souboru Železiar „Vichodňarom na dzeku, druhím pre pocechu"

Doprovodný program na pódiu za školou: vyhrávání cimbálových muzik

22.00 hod - lidová veselice

Neděle 24. srpna:

09.00 hod – mše svatá za Vincence Sochu s účastí krojovaného souboru Pilky