Náměstí už zdobí vánoční stromy

Publikováno: Út, 27.11.2012

Místeckému náměstí Svobody nyní dominuje cca 10 m vysoká jedle. Nazdobena bude LED diodovými řetězy v ledově bílé barvě, bílými zábleskovými žárovkami a nově také LED žárovkami, které budou měnit barvu. Na Zámeckém náměstí ve Frýdku byl ukotven stříbrný smrk, vysoký cca 8 m. Ozdoben bude světelnými řetězy.

Do vánočního už jsou nazdobeny také ulice města. Stejně jako v předchozích letech se mohou občané těšit na různé tvary i barvy ozdob na již tradičních místech, ke kterým patří frýdecké i místecké náměstí, frekventované ulice Frýdlantská, Ostravská, Palackého, Těšínská, Politických obětí, Bezručova, Janáčkova, Revoluční, ale také Park pod zámkem, kulturní dům, magistrát nebo vlakové nádraží. Světelné řetězy ozdobí tradičně také strom u kostela svatého Jana a Pavla v Místku a desítky dalších stromů v různých lokalitách města.

„V letošním roce nebyla výzdoba výrazně rozšířena. Pár nových ozdob bude zavěšeno na Vánoční strom na místeckém náměstí Svobody a frýdecké Zámecké náměstí bude letos ozdobeno LED diodovými řetězy. Provedeny byly také drobné opravy ozdob," řekl ředitel TS a.s. Jaromír Kohut s tím, že při opravách jsou postupně žárovky nahrazovány LED diodovými světly, které výrazně šetří elektrickou energii. Na vyvěšení vánočních ozdob a jejich nejnutnější opravu město vyčlenilo 150 tisíc korun.

Vánoční stromy a světelná výzdoba ve Frýdku-Místku se slavnostně rozzáří již tuto sobotu 1. prosince, a to při tradiční akci „Doneste si zvoneček, rozsvítíme stromeček" letos jako velký pohádkový mejdan. Konat se bude na náměstí Svobody v Místku od 15 hodin.

V den rozsvícení vánoční výzdoby začnou ve městě také „Vánoční trhy", které se budou konat na místeckém náměstí Svobody od 1. do 23. prosince. Ve stylových dřevěných stáncích budou prodejci od 9 do 18 hodin nabízet tradiční vánoční zboží - ručně vyráběné slaměné ozdoby a drobné vánoční dárkové zboží, jmelí, svíčky, dekorace a podobně. Chybět nebude ani prodej vánočních stromků. Pro návštěvníky je samozřejmě připraveno i bohaté občerstvení, včetně placků a pečených kaštanů, ale také horké medoviny, svařeného vína a punče.

Každou sobotu a neděli budou vánoční trhy obohaceny zábavným doprovodným programem plným hudby, tance i divadla. Chybět nebudou oblíbené vánoční dílny, ve kterých si budou moci zájemci vyrobit drobné dárky. Děti a všichni snílci na náměstí najdou i Ježíškovu poštu, jejímž prostřednictvím budou moci získat na své přání originální Ježíškovské poštovní razítko. Připraveno bude také promítání v ledovém kině, ohňová show, zvonkohra a živý betlém. Ve čtvrtek 13. prosince budou součástí Vánočních trhů také Beskydské farmářské trhy.

Poslední adventní neděli, tj. 23. prosince, přivezou skauti na náměstí Svobody Betlémské světlo, které si zájemci budou moci donést domů jako symbol původního významu Vánoc. Součástí této akce bude sváteční slovo faráře Josefa Maňáka a vystoupení farního pěveckého sboru.

Advent ve městě program – zde

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdku-Místku

vánoční strom 2012