Na superúplněk se budete moci podívat i v Beskydech

Na superúplněk se budete moci podívat i v Beskydech

Publikováno: Po, 14.11.2016

Blíží se největší úplněk nejen v tomto roce, tzv. superúplněk, ale zároveň největší za posledních 68 let! Vidět zblízka astronomickým dalekohledem jej můžete v Centru tmavé oblohy v Beskydech, které, doufejme, bude i při zataženém počasí díky nadmořské výšce téměř 900 m nad mraky, jak tomu často bývá v tomto podzimním a zimním období.

Měsíc bude na obloze větší, než obvykle. Jak a proč k tomuto jevu dochází, se dozvíte během večerního pozorování. Právě při úplňku je krásně a přehledně viditelné rozložení všech měsíčních moří, pevnin a paprskovitých kráterů na jeho přivrácené straně. Letošní superúplněk nastává v pondělí 14. listopadu, kdy budou krátery na jeho povrchu viditelné mnohem lépe.

Speciálním laserovým ukazovátkem si ukážeme souhvězdí typická pro toto roční období (okřídleného koně Pegase, princeznu Andromedu a jejího zachránce Persea, královnu Kasiopeju, krále Kefea a další...). Dozvíte se také, jak se podle starých řeckých mýtů a bájí dostal na oblohu Velký a Malý vůz. Podíváme se dále na dvojhvězdy a vícenásobné hvězdné systémy. Zjistíte, proč jsou některé hvězdy oranžové a jiné modré.

Celý 2 hodinový večer bude provázený komentářem průvodce, na kterého si můžete připravit nejrůznější otázky z astronomie.

Kdy? PO 14.11. 2016 (pouze za příznivého počasí)
Kde? Centrum tmavé oblohy - Beskydy
Začátek: 18:00 h. (trvání cca 2 hodiny)
Nutná rezervace na tel.: +420 603 594 256

Zdroj: www.hvezdarna-beskydy.cz