Na 18. Frenštátských slavnostech se představí Valašsko, Jižní Čechy, Gruzie i Tchaj-wan

Na 18. Frenštátských slavnostech se představí Valašsko, Jižní Čechy, Gruzie i Tchaj-wan

Publikováno: St, 23.08.2017

V pátek 25. a v sobotu 26. srpna 2017 přímo na frenštátském náměstí proběhne už osmnáctý ročník mezinárodního folklorního festivalu Frenštátské slavnosti. Tato tradiční akce ukončí velmi bohatý program Frenštátského kulturního léta 2017. Vedle mnoha domácích folklorních souborů se návštěvníci festivalu mohou těšit také na zahraniční hosty z Gruzie a Tchaj - wanu.

"V pátek 25. srpna 2017 se od 17.15 hodiny na pódiu představí naši jubilanti. I letos na pódiu oceníme několik osobností, které se významným způsobem zasadily o udržování a rozvoj folklorních tradic," popsala ředitelka festivalu a předsedkyně Valašského folklorního spolku Jana Šamánková. Jubilantům zahrají a zatančí soubory Javorníček a Javorník z Nového Jičína a zazpívají laureátky Strážnice 2017 Kristýna, Tereza a Ivana Kašparovy ze Vsetína. V rámci večerní programu pod názvem "Co je to Šmykňa" se od 19.00 představí přední folklorní soubor Šmykňa z Ostravy.

Sobotní festivalový program už od rána zahájí trh lidových řemesel na náměstí a dopolední vystoupení mažoretek TJ Sokol Frenštát pod Radhoštěm. Od brzkého odpoledne až do večera bude na pódiu probíhat několik komponovaných pořadů. Od 12.45 se návštěvníci slavností můžou těšit na pásmo "Cyril a Metoděj" herců činohry Ostravského divadla, ve 14.30 po zdravici hostů proběhne pořad "Děti s tancem a písní", kde vystoupí dětské soubory Kyjovjánek z Kyjova, Malá Jasénka ze Vsetína, Malý sedmikvítek II.  z Frenštátu pod Radhoštěm, Malý Troják z Valašské Bystřice a Slezánek z Českého Těšína. Navazující program "Rok na Valašsku" od 16.00 představí tři Valašské soubory - Javořinu z Rožnova pod Radhoštěm, Radhošť z Trojanovic a Sedmikvítek z Frenštátu pod Radhoštěm. V 17.30 se představí zahraniční soubory Chiu Haisa z Tchaj-wanu a Samtredia z Gruzie. Program na náměstí zakončí v 18.30 vystoupení souborů Růže a Handrlák v pořadu "Z jiných regionů". Od 20.00 bude program pokračovat tanečním večerem "Radost z tance" v aule Gymnázia a střední průmyslové školy elektrotechnické ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Organizátory akce jsou Valašský folklorní spolek, Město Frenštát pod Radhoštěm a Městské kulturní středisko. Záštitu nad osmnáctým ročníkem mezinárodního folklorního festivalu Frenštátské slavnosti převzali náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo a ředitel Beskydského rehabilitačního centra Milan Bajgar. Vstup na festival je volný. V případě nepříznivého počasí se program z náměstí přesouvá do frenštátského kina.