Muzeum řeznictví představuje řemeslo, ocenili jej už tisíce návštěvníků

Muzeum řeznictví představuje řemeslo, ocenili jej už tisíce návštěvníků

Publikováno: Čt, 24.11.2016

Už téměř 9 tisíc návštěvníků ocenilo v letošním roce Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí. Muzeum tak úspěšně plní své hlavní poslání, kterým je představovat a popularizovat tradiční řeznické a uzenářské řemeslo nejen u nás na Valašsku. Řeznické muzeum bylo otevřeno v září loňského roku a o jeho program už projevily zájem školy, ale také početné zájezdy z různých regionů republiky i ze Slovenska. „Návštěvníci oceňují zajímavou expozici historie řemesla a atraktivní film, který je provází příběhem tradiční domácí zabijačky. Oblíbené jsou prohlídky s pohoštěním ve stylovém sále muzea,“ prozradil jeho vedoucí Aleš Linduška.

Muzeu řeznictví se podařilo ve stálé expozici shromáždit a vystavit desítky historických řeznických nástrojů a strojů. Moderní současností provází návštěvníky film, který zachycuje také současný provoz podniku MP Krásno, partnera muzea. „Historie a úspěšná současnost promlouvá k návštěvníkům nejen z filmového plátna, ale také z  živé expozice unikátních řeznických strojů poháněných funkční transmisí,“ připomněl vedoucí muzea Aleš Linduška.

Moderní budova Muzea řeznictví s řeznickým lvem na své fasádě skrývá útulný a stylový interiér stylizující tradiční dřevěnou valašskou architekturu. V sále muzea pro více než 60 hostů promítají návštěvníkům zmiňovaný film o řeznickém řemesle od tvůrců populárního rodinného filmu Děda. V sále muzea se pravidelně konají také kulturní akce, koncerty a besedy. Oblíbený je sál pro pořádání soukromých oslav a setkání. Muzeum řeznictví letos na podzim zorganizovalo úspěšnou veřejnou akci Klobáskobraní na nádvoří muzea a také v jeho interiéru. „Šest stovek spokojených návštěvníků si soutěž amatérských řezníků s doprovodným kulturním programem pochvalovalo, a proto její pokračování plánujeme i v příštím roce,“ slíbil vedoucí muzea Aleš Linduška.

Zážitkové Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí nežije pouze historií, ale nabízí i exkurze s pohoštěním. Návštěvníci tak mohou posedět po prohlídce muzea přímo v sále řeznického muzea u kvalitních valašských uzenin partnerů muzea MP Krásno a Řeznictví H+H. „K dobrému uzenému nabízíme také originální pivo Řeznický lev z regionálního pivovaru Paličák. Zakoupit u nás můžete také pivo balené nebo potěšit své přátele dárkovou vstupenkou s pohoštěním k nám do muzea,“ pozval k návštěvě muzea jeho vedoucí Aleš Linduška.

Muzeum řeznictví je aktivní rovněž ve spolupráci se školami. „Pomáháme s propagací a popularizací řemesla místní odborné škole ISŠ-COP. Mladí řezníci a uzenáři úspěšně reprezentovali školu na Klobáskobraní v řeznické soutěži o nejlepší klobásku,“ uvedl vedoucí muzea Aleš Linduška. Základním školám nabízíme zajímavý lektorský program s možností absolvovat nejen návštěvu muzea, ale i prohlídku místní odborné školy, která úspěšně řezníky a uzenáře připravuje. „Mezi regionálními zpracovateli masa zájem o absolventy toho oboru stoupá, o svou profesní budoucnost mají tedy řezníci a uzenáři postaráno,“ upozornil na současnou vzrůstající poptávku po vyučených řeznících vedoucí muzea.

Také Muzeum řeznictví nabízí výhodné vstupné s Beskydy Card. Tak si ji nezapomeňte pořídit!