Muzeum ozdobí snímky světoznámého fotografa

Muzeum ozdobí snímky světoznámého fotografa

Publikováno: Čt, 18.09.2014

Sudkovský půlrok v kopřivnickém Lašském muzeu vrcholí. Snímky Sudkova přítele a asistenta Petra Helbicha, které zdobily galerii muzea téměř celé léto, nyní vystřídají práce samotného Josefa Sudka. Vernisáž fotografií „Z Beskyd“ se uskuteční ve čtvrtek 18. září v 17 hodin.

„Tvorba věhlasného fotografa Josefa Sudka je považována za součást kánonu světové umělecké fotografie 20. století. Hlavní součást naší výstavy tvoří jeho slavná panoramata, která tvořil při svých pobytech u přátel v Beskydech od konce 40. let minulého století. K vidění jich bude celkem čtyřiatřicet, mezi nimi i čtyři původní originály zapůjčené soukromým sběratelem. Většina z vystavených fotografií nebyla nikdy publikována, což z naší výstavy tvoří ojedinělou příležitost seznámit se s méně známou částí Sudkova rozsáhlého díla,“ uvedl vedoucí Lašského muzea Pavel Dvořák s tím, že naposledy byla díla světoznámého umělce v Kopřivnici k vidění v září 1964, tedy přesně před padesáti lety.

Kromě samotné výstavy připravuje muzeum také vydání katalogu, který bude obsahovat reprodukce všech vystavených snímků a zajímavé doprovodné texty. Katalog bude v Lašském muzeu dostání za zvýhodněnou cenu po celou dobu trvání výstavy, tedy až do 30. listopadu.

Zdroj: Ing. Mgr. Lucie Petříčková