Mistrovství ČR v in-line maratonu ovládne přehradu Olešná

24 hodin kolem Olešné

Publikováno: Pá, 14.06.2013

Lokalita přehrady Olešná ve Frýdku-Místku bude ve dnech 22. až 23. června patřit eXtrémnímu in-line závodu „Adidas 24 hodin kolem Olešné", který má statut Mistrovství ČR v extrémním maratonu in-line dvojic.

Účastní se ho ale také čtyřčlenné týmy. Již nyní se do závodu registrovalo 566 závodníků, což je o 400 více, než v loňském roce. Závod pořádá známý horolezec Libor Uher ve spolupráci se statutárním městem Frýdek-Místek.

Závod odstartuje v sobotu 22. června ve 12 hodin od restaurace U Toma na přehradě Olešná. Cíl bude na stejném místě o 24 hodin později, tedy v neděli 23. června ve 12 hodin. Je rozdělen do kategorií sport a hobby a každá z těchto kategorií je dále rozdělena na dvojice a čtveřice. Zvítězí ten tým, který dosáhne největšího počtu okruhů ve stanoveném limitu 24 hodin, přičemž vítězný tým ve sportovní dvojici získá titul Mistra ČR v eXtrémním maratonu in-line dvojic.

„Loňský ročník byl premiérový a vyvedl se na výbornou, o čemž svědčí i velký zájem o závod v tomto roce. Registrujeme o 400 závodníků více, než loni. Závod chceme opět dobře zvládnout tak, aby byl každý závodník spokojen a návštěvník přehrady co možná nejméně omezen. Proto také registraci na čísle 600 zastavíme," řekl leader závodu Libor Uher s tím, že závodníci se budou moci ubytovat ve vlastních stanech v campu přehrady Olešná, k dispozici jim budou sociální zařízení včetně sprch v zázemí společnosti Sportplex a neomezeně budou moci využívat občerstvovací stanici, která jim nabídne pitný režim, včetně nápojů Nutrend, müsli, melouny, banány, tatranky a další pochutiny.

Z bezpečnostních důvodů, jak samotných závodníků, tak i široké veřejnosti, bude cyklostezka kolem přehrady Olešná, po dobu eXtrémního závodu, zcela uzavřena. Veřejnosti bude vstup na cyklostezku zakázán, a to od 10 hodin v sobotu 22. června do 12 hodin v neděli 23. června. Toto opatření bude spojeno také s dopravními uzavírkami a úpravou trasy linek MHD.

Autobusové linky směřující na Olešnou budou mít v sobotu a částečně i v neděli výjimečně zastávku až u letního aquaparku, naopak autobusové zastávky - Olešná a U Václavíků - budou po dobu konání závodu bez náhrady zrušeny. Uzavřeny budou i některé příjezdové komunikace, a to k místnímu jacht klubu, k restauraci Rybárna a k restauraci Muroňka. K Muroňce bude možný příjezd ze strany od Palkovic. Přístup k restauraci Rybárna bude možný pouze pro pěší, a to po chodníku a za účasti pořadatelů závodu. Restaurace U Toma a restaurace Terasa budou přístupné z ulice Nad Přehradou, tedy ze zadní strany. Návštěvníky, kteří přijedou na Olešnou osobními vozy, navedou k jednotlivým restauračním zařízením i k letnímu aquaparku pořadatelé, a to po ulici Nad Přehradou.

„Tento závod má statut Mistrovství České republiky, své jméno si buduje za hranicemi kraje, ale i republiky. Přispívá ke zviditelnění nejen lokality přehrady Olešná, ale také celého města a láká k nám nové návštěvníky a turisty. Je v našem zájmu, aby byli spokojeni organizátoři závodu i závodníci, ale také abychom v době závodu co možná nejméně omezovali místní občany a návštěvníky přehrady. Spolupracujeme přitom s ČSAD i městskými společnostmi, které poskytují služby a zázemí pro závodníky i návštěvníky. Pevně věřím, že závod zpestří letní čas v areálu přehrady Olešná a bude zajímavý pro všechny přítomné," řekl primátor města Michal Pobucký.

Závod pořádá známý horolezec Libor Uher ve spolupráci se statutárním městem Frýdek-Místek. Poděkování patří městské společnosti TS a.s., která zajišťuje úpravu trasy před závodem i její značení a městské společnosti Sportplex s.r.o., která dává k dispozici své zázemí v areálu přehrady.

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdku-Místku