Mistrovství ČR v in-line maratonu ovládne přehradu Olešná

Mistrovství ČR v in-line maratonu ovládne přehradu Olešná

Publikováno: Čt, 12.06.2014

Lokalita přehrady Olešná ve Frýdku-Místku bude ve dnech 21. až 22. června patřit eXtrémnímu in-line závodu „Adidas 24 hodin kolem Olešné". Jedná se o vytrvalostní závod pro širokou veřejnost, který má v kategorii sportovních dvojic statut mezinárodního Mistrovství ČR v extrémním 24 hodinovém in-line maratonu.

Do letošního 3. ročníku se registrovalo 658 závodníků, což je v porovnání s loňským rokem o sto a v porovnání s prvním ročníkem o téměř pět set závodníků více.

Závod odstartuje v sobotu 21. června v 11 hodin od restaurace U Toma na přehradě Olešná. Cíl bude na stejném místě o 24 hodin později, tedy v neděli 22. června v 11 hodin. Závodníci jsou rozděleni do čtyř základních kategorií - Sport dvojice, Sport čtveřice a Hobby dvojice a Hobby čtveřice. Vyhrávají týmy, které dosáhnou největšího počtu okruhů ve stanoveném limitu 24 hodin. Více informací na www.inline24.cz

V loňském roce byli mistry Pavol Šimášek a Anton Králik z kategorie Sport muži nad 45 let, kteří měli na svém kontě 150 okruhů, přičemž Pavol Šimášek dal sám 91 kol a za 24 hodin tak najel 409,5 km. Nejrychlejším mužem byl Vojtěch Pospíšilík, který zvládl 4 500 m dlouhý okruh za 7:21 minut. Nejrychlejší ženou byla Tereza Janoušková, která ujela okruh za 8:50 minut.

„V letošním ročníku jsme mírně poupravili pravidla závodu, aby byla spravedlivá pro všechny. Kategorie Sport je povinná pro všechny registrované sportovce v klubech a svazech ČUS (Česká unie sportu) a nově je povinná i pro týmy, ve kterých mají jezdci kolečka s průměrem větším než 100 mm. Důvod je jasný, na bruslích s většími kolečky dosahuje závodník vyšší rychlosti, a když si tedy troufne na takovéto profi ježdění, pak by bylo nespravedlivé, aby byl veden pod kategorií Hobby, která je určená především široké laické veřejnosti. Novinkou letošního ročníku, která se dotkne i návštěvníků, je provizorní lávka přes trať závodu poblíž restaurace U Toma. Závodníci i návštěvníci ji budou využívat pro přecházení z jedné strany tratě na druhou. Chceme tak zabránit pohybu osob přímo po závodní trase. Je to bezpečnostní opatření jak pro samotné závodníky, tak i pro návštěvníky," řekl leader závodu, známý frýdecko-místecký horolezec, Libor Uher.

Uzavření cyklostezky pro veřejnost:

Z bezpečnostních důvodů, jak samotných závodníků, tak i široké veřejnosti, bude cyklostezka kolem přehrady Olešná po dobu eXtrémního závodu zcela uzavřena. VEŘEJNOSTI BUDE VSTUP NA CYKLOSTEZKU ZAKÁZÁN, a to od 10 hodin v sobotu 21. června do 11 hodin v neděli 22. června. Toto opatření bude spojeno také s dopravními uzavírkami (mapka viz příloha) a úpravou trasy linek MHD. Na dodržování zákazu vstupu na cyklostezku v době závodu budou dohlížet pořadatelé spolu se strážníky městské policie.

Doprava:

Autobusové linky směřující na Olešnou budou mít v sobotu a částečně i v neděli výjimečně zastávku až u letního aquaparku. To znamená, že cestující vystoupí přímo před aqvaparkem, od něhož budou následně také odjíždět. Naopak autobusové zastávky - Olešná a U Václavíků - budou po dobu konání závodu bez náhrady zrušeny.

Uzavřeny budou některé příjezdové komunikace, a to k místnímu jacht klubu, k restauraci Rybárna a k restauraci Muroňka. K Muroňce bude možný příjezd ze strany od Palkovic. Přístup k restauraci Rybárna bude možný pouze pro pěší, a to po chodníku a za účasti pořadatelů závodu. Restaurace U Toma a restaurace Terasa budou přístupné z ulice Nad Přehradou, tedy ze zadní strany. Návštěvníky, kteří přijedou na Olešnou osobními vozy, navedou k jednotlivým restauračním zařízením i k letnímu aquaparku pořadatelé, a to po ulici Nad Přehradou.

„Tento závod si získává stále více příznivců, kteří k nám přijíždějí z různých koutů naší republiky, ale také ze zahraničí. Jeho prostřednictvím je propagována celá rekreační lokalita přehrady Olešná i přilehlá dráha pro in-line bruslaře, která je dlouhá 4 500 m, nabízí technicky rozdílné úseky, ale i krásný výhled na město a na Beskydy. Je v našem zájmu podporovat akce podobného typu, nejen proto, že k nám lákají nové návštěvníky a turisty, ale i proto, že nabízí obyčejným lidem prožít atmosféru mistrovských závodů po boku registrovaných a mnohdy profesionálních sportovců," řekl primátor města Michal Pobucký.

Závod pořádá známý horolezec Libor Uher ve spolupráci se statutárním městem Frýdek-Místek. Poděkování patří městské společnosti TS a.s., která zajišťuje úpravu trasy před závodem i její značení, dále městské společnosti Sportplex s.r.o., která dává k dispozici své zázemí v areálu přehrady a také městským strážníkům, kteří dohlédnou na dodržování zákazu vstupu na závodní trasu.

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdek-Místek