Mistrem eXtrémního závodu Adidas 24 hodin na Lysé hoře je Petr Žákovský

Mistrem eXtrémního závodu Adidas 24 hodin na Lysé hoře je Petr Žákovský

Publikováno: Po, 25.01.2016

Závodníky letošního eXtrémního závodu „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“ potrápila sypká sněhová pokrývka, která byla zátěžová zejména při sebězích a i když nebyly velké mrazy, pocitovou teplotu výrazně zvyšovala vlhkost vzduchu, která byla na vrcholu Lysé hory až 95%. Na start závodu v Ostravici se postavilo 993 závodníků, což je v porovnání s loňským rokem o 81 více (na startu jich bylo 912).

Mistrem ČR v eXtrémním závodu „Adidas 24 hodin nad Lysé hoře“ se stal Petr Žákovský z Frýdlantu nad Ostravicí s 13 okruhy, které uzavřel v neděli ráno v 10:18 hodin. Oproti loňskému vítězi Václavovi Utinkovi byl o téměř hodinu a půl pomalejší. „Největší krizi jsem měl v jedenáctém kole, ale všechno je to v hlavě. V posledním kole mě to začalo znovu bavit a tak jsem jel a jel,“ řekl po doběhnutí do cíle mistr Petr Žákovský.

Nejlepší ženou závodu „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“ se stala stejně jako loni i předloni Linda Beniačová, 11 okruhů ukončila deset minut před koncem závodu.

Nejstarším závodníkem byl 69letý Emil Trombik z Českého Těšína, který zvládl 5 okruhů, to je o jeden méně než loni.

Nejrychlejší okruh závodu absolvovala dvojice Splašení vodníci – Filip Žajdlík a Jan Stoszek v čase 1:13 hodin.

Závodníci za 24 hodin absolvovali dohromady 4 997 výstupů na Lysou horu (4 907 loni) a nastoupali 3 797 720 výškových metrů.

„Letos bylo počasí k závodníkům příznivé, netrápila je zledovatělá trasa jako loni ani omrzliny jako předloni. Náročné ale byly sestupy, protože sníh byl sypký a při sestupech to připomínalo pohyb v písku, takže to podjíždělo a ujíždělo, což odnášela převážně kolena. Velký počet závodníků ocenilo řetízkové nesmeky, které patřily k povinné výbavě, a které nasazovali na boty dobrovolně, protože jim prostě pomáhaly,“ řekl ředitel závodu Libor Uher s tím, že Horská služba zasahovala jen jednou, a to na Lukšinci, odkud svážela závodníka s utrženým meniskem. Žádný vážnější úraz pořadatelé řešit nemuseli.

Mezi závodníky byl letos také zrakově postižený Tomáš Kráčalík z Ostravy, který dokončil druhé kolo v sobotu před sedmou hodinou večerní. Přes noc nabíral síly a v neděli v 7 ráno vyrazil opět na trať. Za necelé dvě hodiny už přikládal čip na měřící bráně na Lysé hoře a za hodinu v 9:51 už byl na Sepetné. Na kontě tak má tři kola. Závodu se letos účastnil taky místní otužilec Ján Čupa, který tradičně i v mrazivých dnech vyráží na vrchol Lysé hory velmi spoře oděný -  bez trička, jen v krátkých kalhotách. Takto i odstartoval, během závodu se ale přioblékl a tričko odložil až při odpočívání v depu na Sepetné. Závod ukončil v neděli nad ránem s výkonem pěti okruhů.

Závodníci si závod pochvalovali. Celkově byli spokojení s jeho organizací, od poskytnutého zázemí v hotelu Sepetná, Sluníčko a Ondráš, přes občerstvení v gastrozóně s bohatou obměnou jídel, tak i s nočním značením trati prostřednictvím reflexních terčíků a červených blikaček, které pomáhaly s orientací na trase.

Zdroj: Jana Matějíková, www.lh24.cz