Místek vylidněný morovou nákazou chránily před další epidemií sochy svatých

Místek vylidněný morovou nákazou chránily před další epidemií sochy svatých

Publikováno: Út, 17.05.2016

Každá ulice má místa, jež stojí za povšimnutí. Seznámit se s nejrůznějšími artefakty dějin Frýdku-Místku mohou účastníci akce Nádherné stopy historie aneb Poznej sochy, erby a busty našeho města, která začne v sobotu 21. května v 9.30 hodin na místeckém náměstí Svobody.

„Právě na tomto náměstí se v minulosti konaly týdenní i výroční trhy,” říká historik Petr Juřák a upozorňuje i na zajímavou historii budov lemujících toto náměstí. „Za pozornost určitě stojí nárožní dům číslo jedna, kolem kterého lze projít ke kostelu sv. Jakuba. Kdo pozvedne hlavu, spatří pamětní desku v němčině, jež připomíná, že v tomto domě přespal císař Josef II. Ostatně dodnes se tady říká U císaře. Historie této budovy je však spojena také s Petrem Bezručem, jenž tu nějakou dobu bydlel, a také s veteránským spolkem, který se scházel v hospodě v přízemí.”

Za pozornost stojí i kostel sv. Jakuba Většího, původně zasvěcený sv. Mikuláši, a jeho okolí. „K tomuto nejstaršímu místeckému kostelu bylo v 60. letech 20. století, kdy probíhaly demolice starého Místku, přesunuto několik zajímavých soch. A nejen sem. Například za presbyterní částí kostela sv. Jana a Pavla lze spatřit pískovcové sochy sv. Šebestiána a sv. Rocha. Ty původně stávaly u vstupů do města, tedy na začátku dnešních ulic Ostravské a Frýdlantské. Osazení těchto míst původně dřevěnými plastikami totiž souviselo s morovou epidemií, která ve druhém desetiletí 18. století v Místku zabila kolem dvou stovek lidí. To se v době, kdy tady žilo něco málo přes tisíc obyvatel, rovnalo katastrofě. Ti, kteří přežili, nechali zhotovit sochy patronů – ochránců před morem. Faktem je, že morová nákaza se už do Místku nikdy nevrátila,” podotýká Petr Juřák, který během prohlídky organizované Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek provede zájemce také sady Bedřicha Smetany a Janáčkovým parkem, odkud trasa povede ke kostelu Všech svatých.

„Bohužel, některá místa už si ukázat nemůžeme, protože byla zničena. Patří k nim například část křížové cesty u již zmíněného kostela sv. Jana a Pavla, která byla zbourána kvůli rozšíření výpadovky na Příbor. Zachována zůstala pouze část směrující k centru města. Koho však zajímá, jak Frýdek-Místek v minulosti vypadal, může nahlédnout do publikací věnovaných tomuto tématu. Ty město představují v jeho původní podobě, někdy i ve srovnání se současnou podobou zobrazených míst,” navrhuje frýdecký rodák, který je zároveň autorem publikace Zmizelý Frýdek-Místek.

Akce je zdarma, koná se za každého počasí. Více informací na www.visitfm.cz.