Malé přehrady na Frýdecko-Místecku se letos těšily velkému zájmu turistů

Malé přehrady na Frýdecko-Místecku se letos těšily velkému zájmu turistů

Publikováno: Po, 30.10.2017

Nikterak velké, ale oblíbené. Přehrady Olešná a Baška u Frýdku-Místku mají v součtu jen okolo 120 hektarů vodní plochy, tedy zhruba desetinu vodní nádrže Slapy, letos se u nich ale ubytovalo přes 10 tisíc turistů. Jednodenní návštěvnost, která zahrnuje i místní, byla násobně vyšší. Bez problémů se dostala k hranici 100 tisíc lidí.

„Přesně lze vysledovat jen návštěvnost na Olešné, kde do tamního aquaparku dorazilo 60 tisíc lidí. Baška je co do rozlohy zhruba třetinová a láká jinými vodními sporty, ale konají se u ní oblíbené Baškohrátky – plavby na netradičních plavidlech, čili odhad 40 tisíc lidí není nijak přehnaný,“ míní ředitelka Beskydského informačního centra Monika Konvičná.

Jak v autokempu u Olešné, tak u Bašky se ubytovávají zejména čeští turisté. Na Olešné jich letos bylo 4 505, v kempu Baška 4 370. Obě místa mají ale v oblibě také Poláci a Slováci. „Nejvzdálenějšími zeměmi, jejichž občané k nám přijeli v letošní sezóně, byly Nový Zéland, Austrálie a Jižní Korea,“ doplila M. Konvičná. Déle než v jiných letech podle ní na obou místech pobývali Finové.

Podruhé v historii Beskydského informačního centra Frýdek-Místek letos do obou lokalit zajížděla mobilní infocentra, neboli školení terénní pracovníci s označením Tourist Info, kteří oslovili zhruba 1340 lidí a rozdali stovky cyklomap, tipů na výlety, tištěných průvodců, programových nabídek a informačních letáků.

Podle dostupných údajů zaznamenaly letos ve srovnání s rokem 2016 kempy u přehrad Olešná a Baška na Frýdecko-Místecku nárůst návštěvnosti o zhruba 24,5 procenta.

Doplňující informace:

Výstavba přehrady Olešná probíhala v letech 1960 až 1964. Vodní plocha zaujímá zhruba 87 hektarů a nachází se v nadmořské výšce 315 metrů. Okolo nádrže vede oblíbená stezka sloužící cyklistům i bruslařům. V roce 2017 prošla nádrž důkladným čištěním usazenin ze dna.

Přehrada Baška má celkovou plochu přibližně 33,5 hektaru, uprostřed leží ostrůvek. Vodní nádrž v obci Baška vznikla v místech, kde se v minulosti nacházel rybník o rozloze asi 20 hektarů. Stavba začala na podzim 1958 a do provozu byla uvedena v lednu 1961. Procházka po březích přehrady je dlouhá 3 km a umožňuje krásné výhledy do kraje.