Listopad v Centru tmavé oblohy

Listopad v Centru tmavé oblohy

Publikováno: Út, 07.11.2017

Podzim je v plném proudu jak na zemi tak na nebi. Hustá oblaka letní mléčné dráhy jsou zase o kus blíž k západnímu obzoru, podzimní souhvězdí vystupují vysoko nad jižní obzor a nad východem se objevují souhvězdí zimní oblohy. Podzim je ideální období pro pozorování miliony světelných let vzdálených galaxií, ukrytých v hlubinách vesmíru, daleko za hranicemi naší Galaxie. Tyto daleké hvězdné ostrovy však z měst, ani poblíž měst a bohužel ani z hvězdáren díky rušivému světlu téměř neuvidíte. Je potřeba vyrazit co nejdál od rušivých světel měst, nad mlhu a mraky do hor.

Takové ideální místo daleko od rušivých světel měst a navíc s velkými astronomickými dalekohledy se nachází přímo uprostřed nejtmavší části Beskyd. Zde v Centru tmavé oblohy si můžete za bezměsíčných nocí hvězdnou oblohu užít opravdu naplno.

Co tedy můžete tento měsíc u nás v Centru tmavé oblohy vidět?


Planety Uran a Neptun
Celý měsíc budou na večerní obloze viditelné dvě nejvzdálenější planety Sluneční soustavy - nazelenalý Uran a namodralý Neptun.

Souhvězdí zvěrokruhu - Vodnář, Ryby, Beran
Pokud jste se narodili v některém ze znamení Vodnáře, Ryb nebo Berana, pak právě na Vás se v listopadu podíváme. Tato zvířetníková souhvězdí si ukážeme speciálním laserovým ukazovátkem.

Mléčná dráha a hluboký vesmír
7. - 22. listopadu
Následující dva týdny (od 7.11. do 22.11.2017) bude obdobím bezměsíčných večerů, díky kterým bude na večerní obloze viditelná mléčná dráha, nebe plné hvězd ale především se budeme moci našimi dalekohledy podívat do vzdálených hlubin vesmíru na daleké galaxie, jen několik milionů let mladé hvězdné kupy obsahující stovky až tisíce hvězd, pozůstatky po starých hvězdách v podobě krásných mlhovin nejrůznějších tvarů a velikostí nebo naopak nejstarší objekty vesmíru - kulové hvězdokupy tvořené statisíci hvězdami. To vše můžete vidět v listopadu na večerní obloze uprostřed nejtmavšího místa Moravskoslezského kraje - v Centru tmavé oblohy v Beskydech.


Měsíc "zblízka" - krátery, hory a moře
23. - 30. listopadu
V posledních listopadových dnech opět bude příležitost vidět "zblízka" povrch Měsíce pokrytý krátery, měsíčními moři a horami. V tomto období jsou ve večerních hodinách detaily na povrchu Měsíce viditelné nejlépe. Měsíčnímu povrchu se proto budeme věnovat mnohem podrobněji, než v jiných večerech. Pokud jste ještě Měsíc "zblízka" našimi dalekohledy neviděli, pak doporučujeme právě toto období pro návštěvu Centra tmavé oblohy. Díky velké vzdálenosti od tepla unikajícího z měst je Měsíc v Centru tmavé oblohy vidět mnohem podrobněji, než na hvězdárnách ve městech nebo v blízkosti města.

Prohlídky hvězdné oblohy začínají v listopadu v 18:00 hodin.
Prohlídka trvá 2 hodiny. Na všechny prohlídky je nutná rezervace, možnost rezervace ZDE nebo na tel. čísle 603 594 256..