Liška Bystrouška se vrátí do hukvaldské obory po Velikonocích

Liška Bystrouška se vrátí do hukvaldské obory po Velikonocích

Publikováno: St, 24.02.2016

Bude to už pomalu rok, co zloději v hukvaldské oboře ukradli bronzovou sochu lišky Bystroušky. V uplynulých dnech si sádrová verze lišky Bystroušky vyzkoušela, jak se bude sedět na bludném balvanu v hukvaldské oboře. Kybersochař Adam Krhánek nechá na začátku března sochu odlít do bronzu a po Velikonocích by se měla vrátit na své původní místo.

Práce to byla komplikovaná, jelikož se nedochovala forma ani model. Socha lišky vznikala čtyři měsíce a to především z fotografií. Každý se fotil s liškou zepředu a chyběly tak fotky její zadní části. Sochař ji nakonec vymodeloval v počítači tak, jak asi mohla vypadat. Podstavec, bludný balvan, na kterém liška několik desetiletí seděla, si naskenoval a pak na 3D tiskárně vytvořil model. Autorská práva platí jen pro jediný odlitek. Sádrový odlitek se bude muset proto nechat rozbít. Pokud by se případ znovu opakoval, bude socha naskenovaná. Liška ale bude pro tentokrát zabezpečena proti krádeži.

Kromě nové lišky se mohou návštěvníci těšit na nové úpravy kolem sochy. Byl vytvořen dubový mostek, aby se lidé mohli opřít o zábradlí a byl obnoven kamenný chodník, který navazuje na cestu na hukvaldský hrad.

Zdroj: www.visitfm.cz