Lidé se mohou v hukvaldské oboře opět setkat s Liškou Bystrouškou

Lidé se mohou v hukvaldské oboře opět setkat s Liškou Bystrouškou

Publikováno: Pá, 08.04.2016

Liška Bystrouška se na konci týdne vrátila na své místo do hukvaldské obory. Slavnostní odhalení proběhlo v pátek 8. 4. 2016 dopoledne v deset hodin, kdy začli troubit trubači na lesní rohy a poté zazpívaly děti z hukvaldské základní školy.

U slavnostního odhalení nesměl chybět ani kybersochař Adam Krhánek, který lišku na základě fotek vytvořil. Kopie sochy váží 25 kilogramů, podobně jako originál je dutá a z bronzu. Vytvoření sochy však nebyl jednoduchý úkol. Původní forma ani model se bohužel nedochovaly, a proto byly použity pro její návrhy moderní technologie. Sochař tak využil metodu 3D tisku, kdy si nejprve pečlivě naskenoval bludný balvan, který sloužil jako podstavec. Trojrozměrný model lišky vznikl z asi třiceti kusů fotografií. U některých částí lišky však musel kybersochař improvizovat, jelikož fotky nedokumentovaly některé části těla lišky. Základní 3D model vytvořil o centimetr menší, než byl originál, výslednou podobu modelu dotvořil ručně „postaru" pomocí plastelíny. Následně vytvořil sádrový odlitek a v půlce ledna jej odevzdal do slévárny. O zbytek se postarali mistři uměleckého lití.

Okolí sochy Lišky Bystroušky se současně dočkalo také úprav. Opravy se dočkal kamenný chodník a přibyl i dubový mostek. Pro ty, kteří si budou chtít prohlédnout lišku zblízka, se budou nově moci opřít o zábradlí. Bludné balvany doplní také pamětní deska, kterou zloději také ukradli. A aby se tato nepříjemná událost opět neopakovala, bude místo dobře zabezpečeno.