Kamenná mohyla na Ivančeně projde rekonstrukcí

Kamenná mohyla na Ivančeně projde rekonstrukcí

Publikováno: Čt, 28.04.2016

Skauti z tuzemska i ze zahraničí vždy v dubnu o sobotě, která je nejblíže svátku svatého Jiří, pořádají výstup na Ivančenu. Každoročně se ho účastní až několik tisíc lidí. Letos se ale u mohyly v její současné podobě sešli naposledy.

Moravskoslezští skauti totiž chystají zásadní rekonstrukci památníku.

Skauti, trampové i běžní turisté už skoro sedmdesát let nosí do Beskyd kamínky i balvany, ze kterých mohyla pod vrcholem Lysé hory dorostla do více než třímetrové výšky. Jenže pomník kvůli tomu ve stávající podobě dosluhuje. Před časem se mohyla, která dnes zabírá asi 40 metrů čtverečních, začala hroutit. Bez generální přestavby se neobejde. Stěny se za poslední dobu několikrát zbortily dolů, nemá totiž vybudované základy a kameny jsou spojované pouze zeminou. Práce začnou už příští týden, počítá se s náklady ve výši zhruba 300 tisíc korun. Část nákladů zaplatí veřejná sbírka.

„Prakticky je to tak, že dost práce udělá bagr, který tam nastupuje příští týden. Odkope základní část zeminy, aby v pátek a sobotu mohli nastoupit první brigádníci a začít rozebírat mohylu," uvedl mluvčí projektu Kryštof Hyvnar. S rozebíráním mohyly pomůžou i dobrovolníci. „Máme naplánované minimálně čtyři víkendové brigády, eventuálně jsou v záloze další dvě, takže snad během šesti víkendů by se to mohlo stihnout," doplnil Hyvnar.

Mohyla se přebuduje podle vítězného návrhu do kaskádovitého amfiteátru. Vytvořené kaskády tvoří podle architektů akusticky výhodný přírodní amfiteátr, který poskytuje všem dobrý výhled na řečníky při tradičním shromáždění. Se slavnostním odhalením se ale počítá až v říjnu, kdy mohyla oslaví sedmdesát let od svého vzniku. „Původní plány byly, že se bude stavět až někdy v srpnu, pak jsme to z různých byrokratických a praktických věcí museli změnit," přiblížil Kryštof Hyvnar.

Mohyla se může pochlubit řadou zajímavých exemplářů. Kameny odlišných velikostí, tvarů a barev pocházejí z nejrůznějších koutů světa třeba i z Kilimandžára nebo Číny. Traduje se, že se v hromadě kamení nachází také vzácný exemplář z Měsíce. Lidé by ho tam prý ale hledali marně.

Zdroj: fm.denik.cz