Kam o víkendu?

Kam o víkendu?

Publikováno: Čt, 25.09.2014

Svatováclavské slavnosti

V neděli se u příležitosti státního svátku konají Svatováclavské slavnosti. Zavítat na ně můžete již tradičně na hrad Hukvaldy, kde se bude slavit i v průběhu soboty. Závěr hradní sezóny u příležitosti památky sv. Václava nabídne rytíře a jejich souboje, dobovou živou hudbu Subulcus a hradní hodokvas. Po oba dny bude program probíhat od 11.00 do 16.00 hodin.

Slavit se bude také ve Štramberku. V neděli se uskuteční Svatováclavská pouť, která nabídne mši svatou (8.45 hodin, farní kostel na náměstí), pobožnost u sochy sv. Václava a u kříže na hoře Kotouč (10.45 hodin) i přátelské posezení v Kulturním domě (od 11.30 hodin).

Slavnostní otevření cyklostezky a dětského hřiště

V sobotu budou mít sportovně ladění obyvatelé Kopřivnice důvod k radosti. Otevírá se totiž cyklostezka Ke Křížku i nové dětské hřiště v Lubině. Ve 14.00 hodin odstartuje společná projížďka po nové cyklostezce, která napojuje Kopřivnici na páteřní cyklotrasu z Poodří do Beskyd. Peloton povede několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák. Každý, kdo absolvuje trasu na kole, bruslích, koloběžce nebo jiných kolečkách, získá na startu praktický cyklodárek. Zájemci vězte, že start se nachází v blízkosti areálu společnosti Dura a cílem je právě nové dětské hřiště v Lubině v areálu fotbalové hřiště. Zde na vás bude čekat občerstvení, cyklohrátky i drobné dárky pro děti.

Příbor chystá Den bez aut

U příležitosti Evropského dne bez aut se v sobotu v Příboře koná jedinečná akce pro děti i dospělé. Program začíná ve 13.30 hodin pouštěním draků na letišti (kopec u sv. Jana), na které naváže ve 14.30 vystoupení skupiny sokolníků "Zayferus". Následně se akce přesune na Ranč U Michálků, kde vás čekají hry a soutěže. Navíc ti, kteří se zúčastní programu na letišti budou mít občerstvení zdarma!

Po dobu konání akce můžete využít také služeb koňského povozu, které vás povozí v okolí ranče. Pomocí povozu bude možné také odvézt malé děti na ranč již před vystoupením sokolníků. V případě nepříznivého počasí se akce nekoná!

Pohni kostrou, aneb den ve znamení pohybu

Dětem je určena také další příborská akce, pořádaná Dětskou misií Církve Nová naděje. Křesťanská akce s názvem Pohni kostrou - výcvik hasičů aneb den ve znamení pohybu, je podpořena městem Příbor v rámci prevence kriminality. Můžete se těšit na soutěžní disciplíny, losování o ceny pro soutěžící děti, skutečný příběh hasiče z New Yorku i nafukovací atrakce! Akce začíná ve 14.00 hodin a je zcela zdarma!

Program na Hukvaldech

Hukvaldy toho mohou o víkendu nabídnout více než "jen" akci na hradě. V sobotu ráno můžete vyrazit na podzimní pozorování ptáků a oborní zvěře. Sraz zájemců je v 9.00 hodin u brány do obory s dobrou obuví, dalekohledem, fotoaparátem, klíčem k určování ptáků, případně v oblečení do deště. Akce se uskuteční za každého počasí a zájemci si odnesou zajímavé ornitologické propagační materiály.

Odpoledne pak můžete zavítat na oslavu 95 let TJ Sokol Hukvaldy. V době od 13.00 do 17.00 hodin bude probíhat sportovní odpoledne v areálu TJ Sokol Hukvaldy, kde vás čekají zábavné soutěže pro smíšená čtyřčlenná družstva, občerstvení i soutěže a výtvarné činnosti pro děti. Následovat bude od 20.00 hodin společenský večer v sále ZŠ Hukvaldy s tombolou, živou hudbou TNT a vzpomínkami na historii sportu na Hukvaldech.

Moravskoslezský večer v Roubence

Páteční večer si můžete zpříjemnit posezením v restauraci Hotelu Roubenka. Bude se zde konat Moravskoslezský večer, který hostům nabídne názornou ukázku přípravy pokrmů z kuchařek "Jak šmakuje Moravskoslezsko". Večerem bude provázet a přípravu jídel komentovat tak, jako minule, pan Tomáš Mohyla. Večer okoření cimbálová muzika Radegast. Jelikož se očekává velký zájem, je nutné si rezervovat stůl na telefonu 556 852 566 nebo na mailové adrese roubenka@roubenkahotel.cz.

Zdroj: www.lasska-brana.cz