Jubilejní Frenštátské slavnosti roztančí na konci srpna frenštátské náměstí

Jubilejní Frenštátské slavnosti roztančí na konci srpna frenštátské náměstí

Publikováno: Pá, 22.08.2014

Už po patnácté se poslední srpnový víkend sjedou do Frenštátu pod Radhoštěm stovky folkloristů, aby vystoupili na frenštátském náměstí v rámci jubilejního 15.ročníku Frenštátských slavností. V pátek 29. a v sobotu 30. srpna se publiku představí soubory z České republiky, Slovenska, Rumunska, ale také z dalekého afrického Konga.

Stalo se hezkou tradicí, že v rámci festivalu jsou oceněni také jubilanti, tedy lidé, kteří folkloru zasvětili svůj život a významně tak přispěli k uchování lidových tradic. Mezi ty, na které si letos vzpomeneme, letos patří například i valašská slavice Jarmila Šuláková. V pátečním programu zahrají na náměstí od 17.30 hodin dětské cimbálové muziky a v 19 hodin vystoupí se svým uměleckým programem Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna.

Poté organizátoři Frenštátských slavností spojí kulturu se sportem. Ve Frenštátě pod Radhoštěm totiž paralelně s festivalem probíhá významný závod ve skoku na lyžích Memoriál Jiřího Rašky, který je součástí kontinentálního poháru mezinárodní lyžařské federace a FIS CUP žen. Od 20.30 hodin, hned po vystoupení VUS Ondráš, se tak na pódiu představí všechny účastnické týmy z 13 zemí světa, ze tří kontinentů a proběhne vyhlášení vítězů pátečních závodů o Pohár starostky města. Sobotní program Frenštátských slavností začne už v deset dopoledne vystoupením mažoretek TJ SOKOL Frenštát a v 11 hodin dostanou prostor významné osobnosti folklorního hnutí v pořadu „Naši Jubilanti“. O půl třetí odpoledne pozdraví festivalové návštěvníky významní hosté a záštity festivalu. Hned poté bude následovat série pořadů, ve kterých se postupně představí většina souborů a muzik od nás i ze zahraničí: „Zpíváme a tančíme pro radost“, „My sme Valaši“, „Zdaleka, ale blízcí“ a na „Pěknú notečku“. V 19.15 hodin vyvrcholí festivalový program vystoupením vynikajících tanečníků a muzikantů ze souboru Urpín z Bánské Bystrice. Pak už bude pokračovat volná zábava.

Zdroj: Marian Žárský, Městské kulturní středisko Frenštát p. R.