Hukvaldy oslaví 160. výročí narození Leoše Janáčka hudebním festivalem

Hukvaldy oslaví 160. výročí narození Leoše Janáčka hudebním festivalem

Publikováno: Pá, 27.06.2014

Již od čtvrtka 3. července ožije beskydská obec Hukvaldy a blízké okolí hudebním festivalem Janáčkovy Hukvaldy. V letošním ročníku dominuje dílo místního rodáka Leoše Janáčka, který se narodil 3. července 1854.

„Neklademe si za cíl překonat Pražské jaro, Český Krumlov a jiné přehlídky plné světových hvězd a velikého počtu koncertů. Naší největší devízou je všudypřítomnost velikého hukvaldského rodáka Leoše Janáčka,“ uvedl profesor Jan Hališka, ředitel Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy.

První z dvanácti koncertů se koná ve čtvrtek 3. července v místním kostele svatého Maxmiliána a vystoupí na něm Janáčkovo Kvarteto z Brna. Poté se v unikátním historickém prostředí motty hradu Hukvaldy představí v pátek 4. července Pěvecké sdružení moravských učitelů a o den později zde festival slavnostně zahájí Janáčkův komorní orchestr.

Hudební víkend pak vyvrcholí v neděli 6. července v místním amfiteátru, který bude hostit Janáčkovu filharmonii Ostrava doplněnou vystoupením tanečního souboru Hlubina.

Kromě Hukvald festival mimo jiné zavítá také do rytířského sálu zámku ve Frýdku-Místku nebo do Piaristického kláštera v Příboře. V programu se představí například Gabriela Jílková, Ensemble Baborák, Smetanovo trio, Moravský komorní sbor, Iva Bittová, klavírní duo Zuzana Šimurdová a Mikolaj Warszynski či Danubius octet singers Bratislava.

Přehlídku české i zahraniční interpretační špičky zakončí v neděli 20. července koncert Václava Hudečka a Lukáše Klánského v sále Základní školy Leoše Janáčka v Hukvaldech, Dolním Sklenově.

Zdroj: www.novinky.cz