Hudební festival MAY DAY 2015 se blíží...

Hudební festival MAY DAY 2015 se blíží...

Publikováno: Út, 05.05.2015

V pátek 8. května 2015 od 20.00 propukne v Kulturním domě Kopřivnice třetí ročník hudebního festivalu MAY DAY! Po loňském undergroundovém programu se letos mohou návštěvníci nechat unášet na vlnách alternativní muziky. 8. májový večer se na hlavním podiu vystřídají čtyři kapely, od ulítlého ROTOPED BANDU, přes brněnské KVĚTY, či jednu z prvních dámských kapel v Čechách ZUBY NEHTY, po „kladenskej uhelnej zen" ZRNÍ. Na druhé scéně zabalí všední drsný život do plyše ostravská formace písněmi bez kytary, pouze bicí a basa stmelené akordeonem. Večer zahájí skupina KVĚTY. V roce 2012 vydala kapela album "Bílé včely" (Indies scope records), které bylo vzápětí nominováno na ceny Vinyla a Apollo a vyhlášeno jedinou českou deskou mezi deseti nejlepšími alby na radiu Wave, jedním z pěti nejlepších alb vybraných posluchači radia Proglas, a navíc se dostalo na prestižní server www.popmatters.com, do výběru toho nejzajímavějšího ze světové hudby za uplynulý rok.


V pořadí druhou kapelou na hlavním podiu budou ZUBY NEHTY. Dlouhodobě působící skupina tvůrčích žen byla a je unikátem v České republice. Občas se sice mezi nimi mihne muž, ale ženský element je v celé historii převládající. Všechny na základě přátelství, muzikantské příbuznosti a svých demokratických názorů přispěly do mozaiky šesti dosud vydaných alb. Poslední album Kusy vydala skupina v loňském roce. Zuby Nehty mají věrný okruh příznivců ve všech věkových kategoriích, často koncertovaly po celé České republice a Slovensku, ale působili také v Německu, Švýcarsku, Dánsku a Holandsku.

Čas před půlnocí bude na podiu patřit kladenským ZRNÍ. Jsou něco mezi Radiohead a Václavem Koubkem, mezi rychlým městem a mlžným lesem. Na české scéně jsou naprostým originálem. Zvuk kapely je evidentně ovlivněný rodným industriálním Kladnem, táhlými volnými poli, i rychlými pohyby strojů. Jejich sdělení je velmi emotivní a naléhavé. Prochází od ponurých nočních ulic, plných zimy a strachu, až k naprosté euforii a fascinaci z maličkostí. Ze Zrní na podiu sálá ohromná chuť hrát a zvát do svého osobitého světa. Zpívají česky. Něžný artbrut. Dřevo, město, svaly, buchary.


Jako poslední skupinu večera uslyšíme ROTOPED BAND. Živelná pohroma z Frenštátu míchající svérázný humor a každodenní problémy maloměsta. Tupé ostří řezající do bezbranných paží punku a valašských lidových tradic. Sprostá hudba pro „slušné lidi“ nebo naopak.


Jako poslední skupinu večera uslyšíme ROTOPED BAND. Živelná pohroma z Frenštátu míchající svérázný humor a každodenní problémy maloměsta. Tupé ostří řezající do bezbranných paží punku a valašských lidových tradic. Sprostá hudba pro „slušné lidi“ nebo naopak. Pauzy mezi jednotlivými kapelami vyplní na vedlejším podiu skupina PLYŠ. Plyš je projektem písničkářky a baskytaristky Katky Žilové, která se z Bratislavy přes Prahu dostala do Ostravy, aby si zde s pomocí akordeonistky Katky Kuchárové a bubeníka Tomáša Kotheru splnila sen o vlastní kapele. Hraje as i folk, ale romantiku a melancholii nečekejte. A proč měkký a hebký název? Protože život je tvrdý... A tak ho balí do plyše.

Pro návštěvníky bude připravená tradičně čajovna Mandala s legendárním nápojem Absinth. Dále dva bary s širokým výběrem alko a nealko nápojů. Předprodej cenově zvýhodněných vstupenek již probíhá v IC Kopřivnice za 150 Kč. Na místě budou vstupenky k zakoupení za 180 Kč.

Zdroj: www.kulturakoprivnice.cz