Hluboká ulice patří k nejstarším ve Frýdku-Místku

Hluboká ulice patří k nejstarším ve Frýdku-Místku

Publikováno: St, 23.03.2016

Zajímavou historii má snad každý dům v Hluboké ulici ve Frýdku-Místku. Ta je jednou z nejstarších ve městě v podhůří Beskyd. V jednom z domů žil třeba praděd hudebního skladatele Leoše Janáčka.

Unikátní kupecký dům už ale v ulici nenajdete a lidé ho tam mohou vidět alespoň na fotografii ve vitrínce. Místo připomíná i pamětní deska, která na předky slavného hudebního skladatele upozorňuje. „Teď tady vlastně stojí repliky, které se podobají domům, které tady ve spodní části Hluboké ulice byly. Ale samozřejmě jsou to repliky – jednak to využití je jiné a i ta vnitřní struktura je trochu jiná,“ říká Petr Juřák, historik Muzea Beskyd. Kupecké domy přitom měly být původně zachovány, měla proběhnout jejich rekonstrukce. „Tím, že do jednoho z těch domů zatékalo, byly strženy střechy. Pak přišel rok 1989, takže už nedošlo k obnově, a nakonec byly zbourány, protože už de facto nebylo možné s tím cokoliv udělat,“ dodává historik.

Hluboká ulice byla dříve rušným místem. Byly tu hostince, řemeslné dílny, krámky. V minulosti byla ulice hlavní trasou k mariánskému kostelu, chodila tudy četná procesí. „Ten počet lidí, kteří tady přišli během roku v barokním období, byl i několik desítek tisíc. A to s sebou přinášelo rozvoj obchodu,“ vysvětluje Petr Juřák. Několik obchůdků v Hluboké ulici funguje i dnes. Namátkou například galanterie. „Kdysi tady bylo řeznictví a v té malé místnůstce vzadu byla ledárna. Takže tam byl led a bylo tam uschováno maso. Je tam chladno. Jsou tady systémy průduchů, které kdysi fungovaly jako dnes klimatizace, takže je tady celoročně konstantní teplota kolem 20 stupňů,“ popisuje prodavačka Kateřina Deutscherová, která si na prodejně pochvaluje také jedinečnou atmosféru domu.

Další zajímavosti nejen z historie Hluboké ulice ve Frýdku-Místku uslyšíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu ZDE.

Zdroj: www.rozhlas.cz