Frýdek-Místek roztančí Mezinárodní folklórní festival

Frýdek-Místek roztančí Mezinárodní folklórní festival

Publikováno: Po, 13.06.2016

Lidová hudba, zpěv, tanec, pestré kroje, úsměvy tanečnic a tanečníků, veselící se děti, plné náměstí spokojených diváků, stánky s regionálními produkty, rukodělnými výrobky a v neposlední řadě s občerstvením - to je jeden z největších folklorních festivalů v Beskydech.

Již 22. ročník tradičního festivalu zamíří opět do Frýdku-Místku. Každoročně se zde sejdou desítky folklórních muzikantů, zpěváků a tanečníků ze všech koutů světa – od Asie, přes Evropu až po Ameriku. Během týdne se na různých místech ve městě, ale i v přilehlých obcích, uskuteční desítky vystoupení.

Pozvání na festival přijaly zahraniční soubory Jurošík ze slovenských Michalovců, Očovan z Očové u Bánské Bystrice, Soubor písní a tanců Poznaň z Polska, Dětský folklorní soubor Chavdar z bulharského Pazardžiku, soubor I picciotti da purtedda ze sicilského Agrigenta, turecký soubor Hacettepe University z Ankary, tibetský soubor Kangduo a soubor Here Maohi z Rapa Nui (Velikonoční ostrov, Chile). Z České republiky se k nám přijede představit soubor Vlčnovjan z Vlčnova, Dětský folklorní soubor Omladinka z Uherského Hradiště a soubor Vsacan ze Vsetína. Na festivalu opět nebudou chybět ani místní folklorní soubory a další kapely.

První akcí pro veřejnost bude jako každý rok Koncert muzik na nádvoří frýdeckého zámku, a to ve čtvrtek 16. června od 19:30. V pátek 17. června v 17:30 slavnostně zahájí festivalové dění na náměstí Svobody v Místku DFS Ostravička programem věnovaným zakladatelům festivalu. Sobotní celodenní festivalové veselí na náměstí zpestří také jedinečný festivalový průvod, výtvarná dílna pro děti, taneční dílny pro veřejnost a nebude chybět ani překvapení. Náměstí v neposlední řadě opět poskytne prostor nabídce stánkařů.