Frenštát rozezněl folklorní festival, představilo se přes tři sta účinkujících

Sektání valašských muzik

Publikováno: Út, 28.05.2013

V pátek 24. a v sobotu 25. května 2013 se již po čtrnácté na frenštátském náměstí představily cimbálové muziky z Maďarska, Polska, Slovenska, Těšínského Slezska a Valašska, které přilákaly do Frenštátu tři sta účinkujících.               

Od pátečního odpoledne potkávali obyvatelé a návštěvníci Frenštátu pod Radhoštěm krojované členy našich a zahraničních souborů, kteří přijeli předvést lidové tradice a muziku svých zemí na XIV. ročníku hudebního festivalu Setkání cimbálových muzik Valašského království. I když se pořadatelé letos "trefili" do extrémně proměnlivého počasí, nevolili dešťovou variantu a všechny pořady se konaly na hlavním podiu ve středu města, pod širým nebem. Páteční odpoledne patřilo již tradičně dětem. Nejdříve zahráli žáci frenštátských škol. Děti ze smyčcového souboru ZUŠ nešlo pomalu na podiu vidět, zato zvuk jejich housliček okouzlil všechny posluchače. Poté už podium patřilo zpěvákům a tanečníkům mateřských škol. Soubory Trojanovjánek a Dolňánek roztančily podium. "Je to nikdy nekončící práce," řekla nám Renáta Klimešová z MŠ Kunčice p. O. "Sotva ty nejmenší něčemu naučíme, odcházejí nám do škol, ale je radost se na ně dívat!" V následujícím pořadu Setkání dětských lidových hudeb zahrály: Strunečka, Hájovček, Satinka, Rozmarýnek, Strunka, Zázrivček, Ondřejníček, Terchovček, Klobučánek a Kotula, která se skřivánky roztleskala náměstí. Třešinkou na dortu pátečního večera byl celovečerní komorní pořad Zlaté husle se sólisty Lúčnice "Z tej doliny na tu."                              

Přijetí zástupců zúčastněných souborů a hostů starostkou města Zdeňkou Leščišinovou nezabránil ani sobotní dopolední déšť. Starostka zdůraznila, že frenštátský hudební festival je velmi důležitou akcí města, která bude mít v příštím roce 15 let. Ředitel festivalu Radomír Golas představil jednotlivé soubory a poděkoval městu za výraznou pomoc. Setkání se zúčastnili také významní hosté, mezi nimi: náměstek hejtmana MS kraje pro kulturu Svatomír Recman, Genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, Rostislav Hlosta, ředitel multimediálních projektů, Jarmila Mrnuštíková, generální sekretář zahraničních vztahů FoS ČR a předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, kteří poděkovali návštěvníkům za podporu festivalu.                              

A jak celý sobotní den proběhl? Všichni účinkující dorazili, poctivě se snažili a svým vystoupením publikum nadchli. To se jim, soudě podle kladných ohlasů z publika, v sedmi pořadech podařilo. Obdiv patří hlavně souborům CM Javořina, CM Poštár, Kapele Walasi, maďarské cimbálovce Bálint és bandája i Gernátovcům ze Slovenska,  které s obrovským nasazením odehrály své odpolední vystoupení, i přes drobný déšť. Celý programový maratón zakončil koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a hudební gejzír v podání lidového orchestru Cigánski diabli z Bratislavy.

Zdroj: Romana Stejskalová