Frenštát p.R. opět ožije Svátkem dřeva

Frenštát p.R. opět ožije Svátkem dřeva

Publikováno: Út, 30.07.2013

Druhou srpnovou sobotu Amfiteátr na Horečkách opět ožije. Zvuk motorových pil, silné paže opravdových chlapů, prezentace řemesel a dřevozpracovatelských firem, ale také dětský program a hudební koncerty, to vše nabídne 10. srpna 2013 II. ročník festivalu Svátek dřeva. Vedle mnoha novinek, které si oproti pilotnímu  ročníku pořadatelé připravili, je nutné vyzvednout především účast dvou mistrů republiky. Letošní Svátek dřeva poctí svou účastí Jiří Vorlíček držitel mistrovského titulu v práci s motorovou pilou a Jan Svoboda osminásobný mistr republiky v Timbersportu. Dřevorubeckou soutěž, stejně jako loni, moderuje oblíbený sporťák Standa Berkovec. Součástí festivalového programu je také závěrečný koncert Hany a Petra Ulrychových s kapelou Javory beat. Vstup na celou akci je volný.

Stěžejním bodem programu Svátku Dřeva bude dřevorubecká soutěž, ve které se utká ve čtyřech disciplínách deset dřevorubeckých týmů. Soutěž dřevorubců se bude odehrávat v dřevorubecké aréně, která se nachází v horní části Amfiteátru na Horečkách. "Už od 9 hodin proběhne semifinálové kolo. Chlapi budou soutěžit ve 4 dřevorubeckých disciplínách: výměna řetězu motorové pily, řezání volně stojícího polínka, kombinovaný řez pilou břichatkou a štípání polena. Pět nejlepších týmů postoupí do odpoledního finále, kde se utká v předešlých čtyřech disciplínách včetně bonusové disciplíny. Tou je hod oboustrannou sekerou na volně stojící terč," sdělil hlavní porotce Jiří Vorlíček. Návštěvníci II. ročníku Svátku dřeva se mohou těšit také na bohatý doprovodný program, ve kterém se budou prezentovat dřevozpracovatelské firmy, zahradní technika a lidové řemesla. Novinkou bude dráha pro čtyřkolky, návštěvníci budou mít možnost projet se v několika typech terénních vozů, anebo proletět vrtulníkem. Zvláštní pozornost si  zaslouží exhibiční vystoupení osminásobného mistra republiky v Timbersportu Jana Svobody, který přímo na pódiu i mimo něj ukáže, co umí se sekerou a motorovou pilou.

Organizátoři letos spojili síly také s klubem Cyklocestovatelů, kteří zahrnuli Svátek dřeva do svého kalendáře. V rámci Cyklovíkendu pro rodiny s dětmi pořádají ve Frenštátě celou řadu doprovodných akcí více na www.cyklocestovani.cz.

Pořadatelé uvádějí, že oproti loňsku bude Svátek dřeva také výrazně rozšířen i prostorově. Pro účely festivalu bude k dispozici louka u lanovky (bývalý areál zdraví) a amfiteátr na Horečkách. Navíc přibude velká louka naproti restaurace Rekovice a louka nad Pantátou u Zvoničky Strážkyně Beskyd. Celkově se tak bude celá akce odehrávat na ploše téměř 20 000 m2. Z těchto čísel jasně vyplývá, že jak svým rozsahem, tak programovým záběrem, je Svátek dřeva jednou z největších akcí svého druhu u nás.

Zdroj: Marian Žárský, Městské kulturní středisko Frenštát p.R.