Fotopasti odhalily v Beskydech mladého rysa

Fotopasti odhalily v Beskydech mladého rysa

Publikováno: St, 23.03.2016

V Moravskoslezských Beskydech letošní zimu hledá domov mladý rys. Informovali o tom ekologové. Fotopasti odhalily, že se zde pohybuje potomek rysice Draži z roku 2014. Tehdy měla Draža dvě koťata, jejichž otcem byl pravděpodobně samec Licous.

„Zatím to není zcela jisté, ale podle vzhledu vypadá, že se jedná o samici, a rys proto dostal jméno Jiřina. I podle kalendáře ze dne, kdy byl poprvé nafocen," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA. Rys byl v uplynulých měsících vyfotografován na rozsáhlém území východně od Lysé hory, v oblasti se po několika letech znovu objevily i rysí stopy. „Jde o jeden z mála případů, kdy se podařilo zjistit, kam se přesunulo odrostlé mládě po opuštění revíru své matky. Doufáme, že se Jíře bude v nové oblasti dařit a rozšíří tak území s trvalým výskytem rysa ve východní části Beskyd," doplnil Kutal.

Data se podařilo získat díky projektu intenzivního monitoringu velkých šelem, který provádí Hnutí DUHA Olomouc s pomocí mnoha dobrovolníků Vlčích hlídek a dalších spolupracovníků a organizací.

„Celkové vyhodnocení výskytu rysů a dalších velkých šelem právě připravujeme a zveřejníme po skončení zimní monitorovací sezóny během dubna," konstatoval Miroslav Kutal.

Beskydy jsou jedinou oblastí, kde u nás žijí rys, medvěd a vlk společně. Pohyb krajinou jim však komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci.

Loni v únoru zaznamenaly Vlčí hlídky v Beskydech devět rysů a tři vlky. Stopy medvěda nenašly.

Dobrovolníci Vlčích hlídek při pravidelném procházení terénu vyhledávají pobytové znaky velkých šelem i dalších chráněných druhů, odebírají vzorky pro analýzy DNA či potravy a na vytipovaná místa umisťují fotopasti.


Hlídky také chrání před pytláky

Dobrovolnické hlídky vznikly a dodnes fungují také jako prevence pytláctví svojí přítomností v terénu odrazují nelegální lovce. Hlídkaři pátrají po známkách pytláctví a upozorňují na nalezené zakázané masité návnady. Předloni dobrovolníci v Beskydech objevili dokonce i otrávenou návnadu, kde chemická analýza prokázala přítomnost nervového jedu karbofuranu.


Zdroj: http://fm.denik.cz/zpravy_region/fotopasti-odhalily-v-beskydech-mladeho-rysa-20160323.html