Festival Souznění startuje již ve čtvrtek!

Publikováno: Út, 11.12.2012

Brány čtrnáctého ročníku tohoto mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel se otevřou 13. prosince ve Václavovicích, kde se v kostele sv. Václava představí sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová a sourozenci Alena (housle) a Petr (varhany) Čechovi. Ve speciálním pořadu vynikne zejména několik árií Ave Maria od různých autorů. „Pro posluchače by mohlo být zajímavé i to, že zapívám skladby, které jsou naprosto nové a dosud jsem je u jiných interpretů ještě nikdy neslyšela," podotýká dvojnásobná držitelka Ceny Thálie.

Druhý festivalový den se ponese ve znamení propojování generací, protože 14. prosince vystoupí v kostele sv. Jakuba ve Frýdku-Místku jednak talentovaní žáci Základní umělecké školy ve Frýdku-Místku, na něž naváže respektovaný basista Martin Gurbaľ za doprovodu Stadlerova klarinetového kvarteta.

Cílem Souznění je objevovat, rozvíjet a postupně představovat nejenom bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale i tradice duchovní a religiózní, což se projeví zejména 15. prosince v Kozlovicích, kde na oblíbeném vánočním jarmarku předvedou své kreativní umění lidoví řemeslníci (ruční malování baněk, výroba šperků, řezbář, kovář atd.). „Návštěvnici ochutnají také pravé slovenské brynzové halušky a korbačíky, které přímo na místě připraví Ivan Matis z Oravské Poľhory," připomíná Zdeněk Tofel, ředitel festivalu.

Sváteční náladu ovšem podpoří rovněž interpreti různých hudebních žánrů. Zatímco soubor Tonacujc z Jerevanu připomene staré arménské písně a tradice, tak dávnou oravskou minulost oživí soubor Omladina s Betlehemci ze Zubrohlavy nebo Ľudová hudba Bjelakovci s gajdošem Ľubo Lusconěm ze Sihelneho. „Projev těchto originálních hudců a zpěváků pochází z takzvané ´horní Oravy´ a připomíná tradiční goralskou kulturu zpod Babí hory a Pilska – nejvyšších vrcholů slovenských Beskyd. Vzácně se zde setkáváme s posledními záchvěvy autentického folkloru původní staré valašské kultury s důrazem na rodové hudební tradice," zdůrazňuje Tofel.

Chybět nebudou ani domácí soubory, jako například Dětský soubor Valášek, SLPT Valašský vojvoda, cimbálová muzika Konopjan, Dechová hudba a Divadelní společnost Kozlovice atd.

Do finále festival přivede Eva Pilarová, která bude 16. prosince v Domě kultury města Ostravy hlavní hvězdou závěrečného Galakoncertu. „Diváci se mohou těšit také na milé překvapení speciální interpretace jednoho evergreenu," říká Zdeněk Tofel k vystoupení populární zpěvačky, jež se na hudební scéně pohybuje úctyhodných dvaapadesát let.

Dále během Galakoncertu dostanou prostor arménští Tonacujc, nejlepší Zpěváčci 2012 (zlatý Patrik Havlík, stříbrná Sára Kokešová, bronzový Tomáš Harvánek), CM Konopjan, CM Valášek, mužský pěvecký sbor Folklorního studia Buchlovice s cimbálovou muzikou Rubáš, posluchači Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě s kapelou Teamate atd.

Součástí Galakoncertu je také setkání lidových řemeslníků, které se uskuteční ve vestibulu Domu kultury města Ostravy.

Festival nezapomíná ve svátečním čase ani na obdarování potřebným. Během všech čtyř dnů bude probíhat finanční sbírka pro Lidovou konzervatoř a Múzickou školu v Ostravě.

Festival Souznění je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Nadace OKD, Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, statutárního města Ostravy, statutárního města Frýdek-Místek, obce Kozlovice, obce Václavovice, Folklorního sdružení České republiky a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.