Festival Souznění opět zavítá do Beskyd

Festival Souznění opět zavítá do Beskyd

Publikováno: Po, 13.11.2017

Předvánoční mezinárodní festival vánočních zvyků, koled a řemesel s názvem Souznění se letos uskuteční ve dnech 14. až 17. prosince. Opět nebude chybět žánrová pestrost, přehlídka řemesel a kulturních zvyků, ochutnávka regionální gastronomie i příjemné melodie, navozující klid přicházejících Vánoc. Také tento rok festival do našich krajin přiveze talentovaná seskupení, muzikanty a zpěváky českého i evropského renomé. Hvězdou závěrečného Galakoncertu ve Frenštátě pod Radhoštěm bude Markéta Konvičková s kapelou.

Festival se uskuteční v kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku (čtvrtek 14. prosince), v Kunčicích pod Ondřejníkem v sále restaurace Huťařství (pátek 15. prosince), v Kozlovicích (sobota 16. prosince), v Ostravě (neděle 17. prosince) a vyvrcholí slavnostním Galakoncertem v Kulturním domě ve Frenštátě pod Radhoštěm (neděle 17. prosince).

Devatenáctý ročník festivalu začne psát svou kapitolu v kostele sv. Jana a Pavla v Místku úderem 18. hodiny. V prostorách barokního kostela vystoupí Baborák Ensemble v sestavě Radek Baborák (lesní roh), Martina Bačová (housle), Hana Baboráková (violoncello) a Aleš Bárta (varhany). Bude následovat Missa in C Gregora Röslera v podání Pěveckého sboru Ondráš se sbormistrem Petrem Lichnovským, chrámového sboru Cantores Domini pod vedením Jana Strakoše, dále Petry Rybnikářové (soprán), Silvie Pasnišinové (mezzosoprán), Pavola Cebáka (tenor), Martina Potomy (bas), Komorního orchestru při kostele sv. Jana a Pavla v Místku a Lukáše Kozubíka jako dirigenta. Úvodní slovo pronese děkan Josef Maňák a Zdeněk Tofel. Vstupné je 150 Kč, zlevněné pro důchodce a seniory za 90 Kč.

V pátek se program festivalu přesune do beskydské obce Kunčice pod Ondřejníkem. V sále restaurace Huťařství od 18:00 vystoupí Komorní sbor Nyklband, dále Jitka Šuranská Trio a cimbálová muzika Konopjan. Vstupenky ve výši 100 Kč bude možno zakoupit na Obecním úřadě v Kunčicích pod Ondřejníkem. Předprodej začne 27. listopadu.

Sobota bude tradičně patřit Vánočnímu jarmarku v Kozlovicích, kde už od 8:00 hod. v centru před Obecním úřadem bude na návštěvníky čekat pravá předvánoční atmosféra s bohatým programem. Během obchůzek s koledou vystoupí Slezský soubor Heleny Salichové, A capella Mordent z Ukrajiny, Făgeţeana z Rumunska, Biołopotocanie z Polska a Gajdošská dvojka Beskyd ze Slovenska. Nebudou chybět ani místní umělci jako sbor Cantamus, Dechová hudba Kozlovice, Pěvecký sbor ZŠ Kozlovice, Soubor lidových písní a tanců Valašský vojvoda, Dětský folklorní soubor Valášek a další. Program bude paralelně probíhat i v areálu Fojtství, kde zahraje Dechová hudba Kozlovice nebo v prostorách Valašského pivovaru, kde vystoupí cimbálová muzika Konopjan. Odpoledne proběhne v 15:00 v kozlovickém kostele sv. Michaela a sv. Barbory vánoční program Čas vzácný přišel v podání Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna. Úvodní slovo pronese převor Prokop Siostrzonek O.S.B. Na závěr dne (od 18:30) se v obecním sále uskuteční Adventně vánoční pořad, kde se představí SLPT Valašský vojvoda, DFS Valášek, sbor Cantamus, Slezský soubor Heleny Salichové a zmínění umělci z Ukrajiny, Rumunska či Polska. Slovem provede Markéta Kyštáková. Vstupné na večerní program bude 100 Kč. Festival každým rokem pořádá charitativní sbírku a zprostředkovává finanční prostředky těm, kteří je potřebují. Během koncertu bude ve spolupráci s firmou Ferrit předán finanční dar Pepíkovi Maliníkovi z Mniší na vybudování nájezdové rampy.

V neděli 17. prosince se v chrámu Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách uskuteční mše svatá (celebruje farář Vladimír Schmidt) a vzápětí vystoupí festivaloví umělci.

Poté se festivalové dění přesune do Frenštátu pod Radhoštěm, kde se do předvánoční atmosféry zahalí prostory místního kulturního domu. K vidění bude nejen řada frenštátských umělců a řemeslníků, ale i přehlídka chutné regionální a salašnické gastronomie. Diváci mohou zhlédnout ukázku výroby pleteného a háčkovaného oblečení, přehlídku řezby dřeva, betlémů, fujar a píšťalek a mnoho dalšího, dále např. navštívit foto koutek Davida Šrubaře nebo si prohlédnout výstavu KDO POSTAVIL LIBUŠÍN – věnovanou 130. výročí založení Pohorské jednoty Radhošť, nejstaršího turistického spolku v českých zemích. Ve foyer kulturního domu zahrají a zazpívají soubory: Houslissimo, Komorní sbor Nyklband, Valašský soubor Sedmikvítek, pěvecký sbor Senzaband, pěvecký sbor Mateřídouška a RukyNaDudy zahrají pohádku „O bačovi, který falešně trúbil“.

Na Galakoncertě, který začne v 18:00, vystoupí mladá talentovaná zpěvačka a rodačka z Třince Markéta Konvičková se svou kapelou. Ještě před ní se na pódiu objeví také pěvecký sbor Senzaband, Soubor lidových písní a tanců Valašský vojvoda, A capella Mordent z Ukrajiny, Făgeţeana z Rumunska a Biołopotocanie z Polska. Během Galakoncertu bude ve spolupráci s ředitelkou Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenkou Tabachovou a zástupcem firmy Ferrit předána další část charitativního výtěžku Pepíkovi Maliníkovi z Mniší. Během Galakoncertu bude premiérově udělen titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje“. Slovem provede Radek Erben.

V rámci doprovodného programu vystoupí zahraniční festivaloví hosté také v Ostravě a ve Frýdku-Místku. Ve čtvrtek 14. prosince to bude v Ostravě na Masarykově náměstí od 17:00 hod. soubor Făgeţeana z Rumunska a v pátek 15. prosince od 18:00 hod. kapela Biołopotocanie z Polska. V pátek 15. prosince vystoupí ve Frýdku-Místku na náměstí Svobody od 16:00 hod. rumunský soubor Făgeţeana a v sobotu 16. prosince od 15:00 hod. Gajdošská dvojka Beskyd z Oravské Poľhory (SK).

Více o festivalu naleznete na webových stránkách www.souzneni-festival.cz či na sociálních sítích – http://www.facebook.com/souzneni  a www.instagram.com/souzneni_festival