Festival Souznění bude mít opět nabitý program

Publikováno: Pá, 30.11.2012

„Multižánrová podoba Souznění se vyvíjela postupně. Za jeden z podnětů pro vznik festivalu lze označit skutečnost, kdy soubor Valašský vojvoda z Kozlovic vystoupil v roce 1999 ve Vatikánu na významné akci, kde Česká republika předávala vánoční strom právě tomuto státu uvnitř Říma," připomíná Zdeněk Tofel, organizátor festivalu

Letošní, už čtrnáctý, ročník Souznění zahájí 13. prosince v kostele sv. Václava ve Václavovicích sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová se speciálním pořadem, který ozdobí několik árií Ave Maria od různých autorů.

Druhý festivalový korálek navléknou 14. prosince ve Frýdku-Místku v kostele sv. Jakuba především známý basista Martin Gurbaľ za doprovodu Stadlerova klarinetového kvarteta. „Zazní mimo jiné skladby Johanna Sebastiana Bacha nebo Antonína Dvořáka," doplňuje Tofel s tím, že vedle profesionálů vystoupí i talentované mládí v podobě žáků Základní umělecké školy duchovní hudby ve Frýdku-Místku.

V sobotu 15. prosince festival pokračuje v Kozlovicích. O připomenutí starých arménských písní a tradic se postará jerevanský soubor Tonacujc, naopak oravský region budou reprezentovat soubor Omladina s Betlehemci ze Zubrohlavy nebo Ľudová hudba Bjelakovci s gajdošem Ľubo Lusconěm ze Sihelneho (Slovensko). „Projev těchto originálních hudců a zpěváků pochází z takzvané ´horní Oravy´ a připomíná tradiční goralskou kulturu zpod Babí hory a Pilska – nejvyšších vrcholů slovenských Beskyd. Vzácně se zde setkáváme s posledními záchvěvy autentického folkloru původní staré valašské kultury s důrazem na rodové hudební tradice," zdůrazňuje Tofel.

Zahrají a zazpívají také domácí interpreti (Dětský soubor Valášek, SLPT Valašský vojvoda, Slavik Moravia, sbor při ZŠ Kozlovice, Dechová hudba a Divadelní společnost Kozlovice atd.) a chybět nebude ani oblíbený vánoční jarmark s lidovými tvůrci a uměleckými řemesly (košíky z proutí, drotár, dekorace ze šustí, výroba šperků, či klobouků atd.). „Návštěvnici jarmarku ochutnají také pravé slovenské brynzové halušky a korbačíky, které přímo na místě připraví Ivan Matis z Oravské Poľhory. Novinkou bude ochutnávka lahodné a kvalitní Královské čokolády," doplňuje Tofel s tím, že gastronomické menu nabídne i další speciality, jako například domácí zabíjačku.

Souznění vyvrcholí Galakoncertem 16. prosince v Domě kultury města Ostravy. O svých uměleckých kvalitách přesvědčí zejména Eva Pilarová za doprovodu tria Víta Fialy. Zpěvačka, jež letos vstoupila do své dvaapadesáté pěvecké sezony, chystá program s vánočními písněmi, koledami, swingovými melodiemi i hity z éry Semaforu a Rokoka. „Diváci se mohou těšit také na milé překvapení speciální interpretace jednoho evergreenu," říká Tofel.

Také Ostrava spatří na vlastní oči arménský soubor Tonacujc a dále se představí nejlepší Zpěváčci 2012 (zlatý Patrik Havlík, stříbrná Sára Kokešová, bronzový Tomáš Harvánek), mužský pěvecký sbor Folklorního studia Buchlovice s cimbálovou muzikou Rubáš, výborní interpreti z Lidové konzervatoře a Múzické školy Ostrava atd.

Pestrost Souznění podtrhne setkání uměleckých řemeslníků, přičemž své kreativní schopnosti odtajní mimo jiné výrobci výšivek, slaměných ozdoby keramických artefaktů a podobně.

Festival nezapomíná ve svátečním čase ani na obdarování potřebným. Během všech čtyř dnů bude probíhat finanční sbírka pro Lidovou konzervatoř a Múzickou školu v Ostravě.

Festival Souznění je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Nadace OKD, Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, statutárního města Ostravy, statutárního města Frýdek-Místek, obce Kozlovice, obce Václavovice, Folklorního sdružení České republiky a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

SOUZNĚNÍ 2012