Extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře startuje poslední lednovou sobotu

Publikováno: Čt, 17.01.2013

Závod má statut zimního Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců, letos nejen v kategorii muž, ale také kategorii žena, a byl vypsán i jako extrémní horská štafeta dvojic. Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Určen je nejen pro špičkové sportovce a extrémisty, ale hlavně pro širokou turistickou veřejnost a aktivní obyvatele z celé České republiky a střední Evropy.

Organizátor závodu, známý frýdecko-místecký horolezec Libor Uher, byl zeptán na podrobnosti.

Kolik nadšenců se do závodu přihlásilo?

Zhruba dva týdny po vyhlášení registrace jsme měli zaplněna všechna místa. Jejich počet je limitován ubytovacími kapacitami, které se nám letos podařilo zajistit ve zrekonstruovaném Hotelu Sepetná, který tvoří komplex s hotelem Ondráš a Sluníčko. V závodu máme 766 registrovaných závodníků, z toho je 113 žen. V kategorii jednotlivců se registrovalo 472 závodníků, ve dvojicích 294. Jen pro zajímavost, loňského prvního ročníku se zúčastnilo 573 závodníků.

Jsou mezi nimi i závodníci ze zahraničí a jaký je věk závodníků?

Do závodu se registrovali závodníci ze slovenské Nitry a Bratislavy, ale také z polského města Bialsko Biala. Z České republiky je pak ve velké míře zastoupena Praha a přijedou i příznivci adrenalinu z Českých Budějovic, Brna, Liberce, Kolína a dalších měst. Věkové rozpětí závodníků je široké, od 16letých teenagerů, kterým musí účast podpisem svolit rodiče, až po seniory. Loni bylo nejstaršímu účastníkovi 66 let a byl z Brna. Závodníci jsou rozděleni do pěti věkových kategorií.

Zúčastní se i nějaká sportovní osobnost?

V kategorii jednotlivců se registroval jeden z nejlepších českých ultramaratonců Dan Orálek. Jako první Čech v roce 2010 úspěšně absolvoval americký Badwater Ultramarathon v kalifornském Death Valley (Údolí smrti), které je považováno za jedno z nejteplejších míst planety. Průměrné teploty se tam pohybují okolo 50 st. C. Teď si vyzkouší další extrém, závod v mínusových teplotách. V loňském roce, když jsme pořádali první ročník, bylo mínus 17 st. C.

Trasa závodu je stejná jako loni?

Jelikož se nám podařilo vyjednat luxusní zázemí pro závodníky v horském komplexu Hotelu Sepetná, byli jsme nuceni trasu pozměnit. Centrum závodu se přesunulo z Malenovic na Ostravici. V loňském roce se trasa točila kolem Malenovického kotle, letos se ho dotkne jen zčásti. Výstup povede po červené turistické značce na Lukšinec, pokračuje traverzou po lesní cestě pod Malchor, dále po severní sjezdovce na vrchol Lysé hory. Dolů se jde po červené značce na Lukšinec, kde se trasy překříží, a dál po zelené na Staškov a během k Hotelu Sepetná. Okruh je dlouhý 12 km s převýšením 800 výškových metrů. Měřící brány budou dvě, na Lysé hoře a u Hotelu Sepetná.

Bude trasa speciálně vyznačená a upravená?

Některé úseky trasy budou prošlapané a některé projeté skútrem. Jedná se ale o extrémní závod, takže upravený, posypaný a osvětlený chodník tam nikdo čekat nemůže. Na trase budou číselně označeny záchytné body, které v krizových situacích pomohou určit, ve kterých místech se závodník nachází, a mysleli jsme i na značení za tmy pomocí blikaček. Samozřejmě závodníci musí mít v povinné výbavě čelovky, bez kterých nebudou vpuštěni do závodu.

Co je ještě součástí povinné výbavy?

Samozřejmostí je plně nabitý mobilní telefon, nesmeky na boty, které pomáhají k bezpečné chůzi po zledovatělém povrchu, v případě bot s hroty nejsou nesmeky nutné, NRC alufólie, náhradní čelovka a baterie do čelovky, ale i náplasti a prášky proti bolesti. Povinná výbava bude kontrolována při akreditaci i v průběhu závodu, pokud někomu bude něco chybět, bude nekompromisně diskvalifikován.

Vy osobně jste se loni závodu účastnil, půjdete do toho i letos?

Ano, zapojím se mezi další stovky závodníků, kteří si mohou otestovat, kde leží jejich fyzické a psychické hranice a do jaké výšky jsou schopni vystoupat za 24 hodin. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že závod se v mnohém přibližuje výstupu na himalájskou osmitisícovku s tím rozdílem, že nehrozí riziko výškové nemoci z nedostatku kyslíku ani pád do několik desítek metrů hluboké sněhové trhliny. Na trase se člověk dokonale „vygumuje" (vyčistí si hlavu), plně se soustředí na svůj výkon, na svoje tělo, které se v tak extrémním závodu chová jinak než obvykle. Je to adrenalin a zážitek na celý život.

Kdy a odkud přesně závod odstartuje?

Adidas 24 hodin na Lysé hoře startuje v sobotu 26. ledna v 11 hodin z areálu společnosti Pila Ostravice (v těsné blízkosti vlakového nádraží na Ostravici).

Kdy a kde bude vyhlášení vítězů?

Závod bude ukončen v neděli 27. ledna v 11 hodin. Vítězové jednotlivých kategorií, včetně Mistrů České republiky v horském maratonu jednotlivců v kategorii muž a žena, budou dekorováni ve 13 hodin v místě startu, tedy v areálu Pily Ostravice. V případě nepříznivého počasí v tělocvičně základní školy Ostravice (za obecním úřadem).

Více informací na http://www.lh24.cz/lh24/

Pozn.:

Loni byl absolutním vítězem, tedy Mistrem ČR v horském maratonu jednotlivců, Zbyněk Cypra. Za 24 hodin absolvoval 14 výstupů na Lysou horu a nastoupal celkem 9.800 výškových metrů.

HARMONOGRAM ZÁVODU

PÁTEK 25. 1. 2013

Ostravice – základní škola – jídelna

16:00 – 20:00 akreditace závodníků

Ostravice – základní škola – tělocvična

20:30 – premiéra filmu o B7 2012 (Extrémní horský závod Adidas Terrex - Continental Beskydská sedmička – 3000 závodníků)

SOBOTA 26. 1. 2013

Ostravice – základní škola – jídelna

7:00 – 9:30 akreditace závodníků

Ostravice – Pila Ostravice

11:00 START ZÁVODU

NEDĚLE 27. 1. 2013

11:00 ukončení závodu – vypnutí měřících zařízení na Lysé hoře a u Hotelu Sepetná

Ostravice – Pila Ostravice

13:00 DEKOROVÁNÍ VÍTĚZŮ

(v případě nepříznivého počasí v tělocvičně základní školy Ostravice – za obecním úřadem)

Zdroj: Jana Matějíková

LH24