Extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře má své mistry

Publikováno: Čt, 31.01.2013

Mistrem České republiky v horském maratonu jednotlivců Adidas 24 hodin na Lysé hoře se stal Jan Zemaník z Ostravice. Ve stanoveném limitu dokázal vystoupat na vrchol Lysé hory celkem 13krát. Poslední průchod měřící bránou měl v neděli v 10:06 hodin, tedy necelou hodinu před oficiálním ukončením závodu. Druhý skončil Martin Mazur, v 10:34 hodin měl v nohách 12 okruhů. Třetí došel do cíle Libor Uher, který v 10:51 hodin uzavřel 12. okruh.

Mistryní České republiky v horském maratonu jednotlivců je Klára Rampírová z Trojanovic, která v 10:20 hodin měla na svém kontě 10 okruhů. Druhá se umístila Božena Kováčová s 9 okruhy, které uzavřela v 9:55 hodin. Třetí je Petra Bielinová, která v 9:02 uzavřela 8. okruh.

Na vrcholu Lysé hory bylo zaznamenáno celkem 3 534 průchodů, závodníci nastoupali 2 685 840 výškových metrů.

Nejkritičtější situace byla v noci ze soboty na neděli. Teploty v nížinách klesaly až k mínus 15 st. C, na vrcholu se pohybovaly okolo mínus 10 st. C, ale foukal tam silný nárazový vítr o rychlosti 13 m/s, který závodníkům ztěžoval pohyb na výstupové i sestupové trase. Leader závodu Libor Uher dokonce okolo půl třetí v noci zvažoval předčasné ukončení závodu, nakonec ale situaci vyhodnotil jako život neohrožující a extrémní závod pokračoval až do svého závěru.

Záchranáři ošetřili během závodu několik vykloubených kolen a kotníků. Řešili také jedno „zamrzlé" oko, kdy jeden z účastníků viděl jen obrysy, dostal nejspíš silný oční zánět. V jednom případě poskytovali pomoc mladé závodnici, která v Hotelu Sepetná vyčerpáním zkolabovala. Celkově ale závodníky velmi chválili za jejich disciplinovanost a odpovědnost ke svému tělu.

„Závod vyšel po všech stránkách. Velkou podporu nám poskytla obec Ostravice, která nám vyšla vstříc v mnoha věcech spojených s organizací závodu. Děkujeme základní škole Ostravice za poskytnutí zázemí pro akreditaci závodníků a prostor k dekorování vítězů a společnosti Pila Ostravice za možnost parkování v jejím areálu. Velký dík patří i majitelům a zaměstnancům Hotelu Sepetná, kteří poskytli zázemí pro závodníky a po celou dobu se pečlivě a profesionálně starali o jejich občerstvení a pohodlí. Vážím si i vstřícnosti Horské služby Beskydy, která v době závodu zvýšila počet záchranářů a Správy CHKO Beskydy, která nám povolila tento závod pořádat. Pochválit musím i všechny závodníky, zejména za čistotu, kterou dodržovali nejen na hotelích, ale i v lese. Já osobně jsem v lese nenarazil na jediný papírek nebo tubu od energetického gelu. Pár jich bylo vidět dole na parkovišti, ale to málo by se vešlo do jedné ruky. Samozřejmě děkuji svému realizačnímu týmu, který pracoval na 100 % a sponzorům, bez kterých by se tento závod nemohl konat. Díky takovým lidem si závodníci mohli vyzkoušet, kde jsou jejich fyzické i psychické hranice," zhodnotil závod Libor Uher s tím, že už se těší na další ročník.

Výsledkové listiny, foto a další informace na www.lh24.cz

Zdroj: Jana Matějíková

LH24 - noční výstup na Lysou horu

LH24 - sestup z vrcholu

LH24 - výstup na vrchol