Extrémní Beskydská sedmička prověří na tři tisíce sportovců

Extrémní Beskydská sedmička prověří na tři tisíce sportovců

Publikováno: Út, 30.08.2016

Extrémní závod Beskydská sedmička, který je extrémním přechodem Beskyd se statutem otevřeného mistrovství České republiky v horském maratonu dvojic, odstartuje v pátek 2. září ve 22 hodin z náměstí Svobody v Třinci. Na tři tisíce závodníků se bude snažit o co nejrychlejší přechod sedmi nejvyšších beskydských vrcholů od Javorového po Javorník v limitu 29 hodin. Cíl je ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vítězové minulého ročníku Zbyněk Cypra a Tomáš Svoboda z týmu adidas BOOST team zvládli trasu dlouhou 95 km s převýšením 5 470 m, což odpovídá výstupu na druhou nejvyšší horu světa K2, v čase 11 hodin a 29 minut.

Letos se do závodu registrovalo přes 3 130 sportovních nadšenců, a to nejen z Česka, ale také Slovenska, Polska, Německa, Anglie, Belgie a Švýcarska. Závod si rok od roku vychutnávají i ženy, letos se jich přihlásilo na 700. Na startu by se měli objevit i Marek Moflar a Tomáš Novotný, což je tým nevidomého závodníka s vodičem. Loni šli závod poprvé a dali ho za 18 hodin a 12 minut. Na start se loni postavilo 2 798 z celkem 3 123 přihlášených závodníků.

Závodníci se akreditují do závodu ve Frenštátu pod Radhoštěm, odkud budou hromadně dvěma speciálními vlakovými soupravami (odjezd v 19:08 a 19:18 hodin) přepraveni do Třince, místa startu. Z náměstí zamíří dlouhý had čelovek na Velký Javorový, a dále budou závodníci pokračovat přes Ropici, Travný, Lysou horu, Smrk, Čertův mlýn, Radhošť a Velký Javorník až na náměstí Míru ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde je cíl závodu. Na trase čeká závodníky sedm občerstvovacích stanic, některé nabídnou skromnější a některé bohatší občerstvení. Chybět nebudou melouny, banány, müsli, oplatky, ani teplá polévka na Ostravici a Pustevnách. Velký úspěch měl loni také chleba se škvarkovou pomazánkou, kyselím zelím a kofolou, takže tyto „delikatesy“ budou na některých občerstvovačkách i letos. 

Kategorie:
Závodníci jsou rozděleni do dvou základních kategorií. LONG s délkou trasy 95 km a převýšením 5 470 m je vyhlášena jako Otevřené MČR v horském maratonu dvojic a je povinná pro sportovce, kteří jsou registrovaní ve sportovních klubech a svazech. Kategorie SHORT s délkou trasy 86 km a převýšením 5 052 m je určena pro širokou hobby sportovní veřejnost, jejíž výkonnost by měla této kategorii čestně odpovídat. Aby závodníci měřili síly se sobě rovnými, budou všichni, kteří v předchozím ročníku absolvovali nezkrácenou trasu pod 15 hodin, automaticky zařazeni do kategorie LONG.  

Start:
Do startovního koridoru na náměstí v Třinci se budou závodníci řadit podle kategorií. Těsně pod startovním obloukem bude kategorie LONG (95 km) a za ní kategorie SHORT (86 km). Mělo by se tak zabránit tlačenicím mezi závodníky jednotlivých kategorií, které vznikaly zejména v úvodu závodu při předbíhání v úzkých horských úsecích. Start závodu je vždy velkým zážitkem. Závodníkům dává požehnání farář, zpívá se česká hymna a poté za světel ohňostroje, světelné show a podmanivé hudby vyráží závodníci na trasu závodu. Z náměstí pod kopce Beskyd je vyvádí dakarská Tatra.

Trasa závodu:
„Trasa závodu je daná, reagujeme pouze na aktuální požadavky majitelů pozemků a ochranářů. První změnou oproti loňsku je, že závodníci budou muset ze sedla Lipový na Ropici vystupovat a sestupovat striktně po červené turistické trase, takže zhruba 1,5km úsek bude jako jediný na trase B7 obousměrný. Co se týká Travného, tak většina startovního pole, tedy kategorie Short, půjde spodní traverzovou cestou a z Travného tak „ochutná” pouze prudkou sjezdovku na Sviňorkách. Velká změna pak čeká na obě kategorie, tedy všechny závodníky, při výstupu na Čertův Mlýn. Je zrušený dlouhý výstup po asfaltu a červené značce do sedla Malá Stolová. Celý kopec se oběhne po cykloznačce a půjde se krpálem po žluté. Věřím, že si zde přijdou na své všichni milovníci prudkých sklonů,“ přiblížil změny leader závodu, známý horolezec Libor Uher.

Zkráceni limitu o hodinu:
O zkrácení limitu nás požádaly Biskupské lesy, které tak chtěly minimalizovat noční rušení ve druhé půlce trasy, zejména na Pustevnách. Pro závodníky by to ale neměl být problém. Loni došel poslední tým do cíle ve Frenštátě zhruba půl hodiny před vypršením 30hodinového limitu. Letos to budou muset stihnout za 29 hodin.

Závod a dobročinnost:
O závod je každým rokem obrovský zájem. Pár dní po spuštění registrace jsou zaplněna všechna místa, včetně míst v rámci podpory neziskových organizací. “Letos jsme opět navýšili počet startovacích míst, která jsme dali k dispozici dobročinným organizacím. Loni to bylo devět set míst, která si rovnocenně rozdělili Centrum Bazalka, Šafrán a Pečovatelství Dotek. Letos k nim přibylo dalších tři sta míst pro Centrum Kaňka, která poskytuje péči dětem, mládeži a dospělým osobám s postižením. Startovné přes tyto organizace bylo vyšší o 310 korun, a přesto se po něm jen zaprášilo. Jedná se o přímou formu pomoci, kdy společně se závodníky přispíváme na provoz těchto dobročinných a charitativních zařízení. V zahraničí je to běžná věc, je fajn, že to “funguje” i u nás,“ řekl Libor Uher.

Veřejná sbírka – Každý metr pomáhá:
To ale není jediná dobročinnost, která se v rámci závodu koná. Od roku 2011 pořádají organizátoři závodu veřejnou sbírku „Každý metr pomáhá“. Zapojit se může každý. Na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm je cílová rampa „pyramida K2“, na jejímž vrcholu se již tradičně veřejná sbírka koná. Loni se podařila vybrat rekordní částka 48 923 korun ve prospěch Centra Kaňka. „Do kasičky přispívají návštěvníci i celý realizační tým a dobrovolníci závodu, ale musím pochválit i závodníky, kteří po doběhnutí do cíle z posledních sil vystoupají na K2 a do kasičky nezapomenou vhodit minci nebo papírovou bankovku, kterou měli celý čas u sebe. Všem za to patří velký dík, protože nezištně pomáhat, to je prostě chvályhodné,“ dodal Libor Uher s tím, že mezi závodníky je spousta Slováků, proto organizátoři již loni navázali spolupráci se střediskem TAU Turie nedaleko Žiliny, jehož posláním je poskytovat sociální služby zdravotně těžce postiženým ženám. Letos je sbírka určena právě jim. Mimochodem loni ženy vyrobily pro závodníky jedinečné šerpy a letos plakety ze spékaného skla pro vítěze jednotlivých kategorií.

Více informací i videa na www.beskydskasedmicka.cz 

Zdroj: Jana Matějíková, Press centrum B7