Dozněly tóny pro Frenštát pod Radhoštěm

Dozněly tóny pro Frenštát pod Radhoštěm

Publikováno: Po, 22.04.2013

Poselství a pomoc frenštátským z Rudolfina: silné, emotivní, umělecky hodnotné, nezapomenutelné. Všechny tyto přídomky si bezpochyby zaslouží Benefiční koncert na pomoc obětem neštěstí ve Frenštátu pod Radhoštěm a s ním i tóny Beethovenovy hudby interpretované Smíchovskou komorní filharmonií a jejími sólisty. Závěr koncertu umocnil i nástup osmdesátičlenného Pěveckého sboru Univerzity Karlovy v Praze, Pedagogické fakulty, který výkon dotáhl k vrcholu emocí, jež je člověk schopen unést.

Ve čtvrtek 18. dubna od 19:30 se na posvátném místě všech hudebníků - Dvořákově síni pražského Rudolfina - konal koncert na pomoc obětem neštěstí ve Frenštátu pod Radhoštěm. Publikum neskrývalo své nadšení a odměnilo všechny účinkující bouřlivým potleskem a ovacemi, které nepatřily pouze uměleckému výkonu, ale také podtextu celé akce. Umělecký zážitek si nenechalo ujít téměř 1 000 posluchačů, kteří zakoupením vstupenek a spontánními dary shromáždili částku 100.000,- Kč. Poselství frenštátským jednoznačně demonstroval na empoře umístěný prapor města Frenštátu pod Radhoštěm.

Koncert byl zahájen lidsky laděným, vkusným a přesvědčivými emocemi protkaným projevem patrona koncertu, senátora PČR Marcela Chládka - předsedy Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Spolu s patronem koncertu přišel na pódium Dvořákovy síně také zástupce Frenštátu pod Radhoštěm Marian Žárský. Následovala slova díků vůči obecenstvu v Rudolfinu. Zástupce orchestru Lenka Dandová a senátor poté předali symbolický šek na 100.000,- Kč. Orchestr naopak dostal jako symbol díků od zástupce města čerstvě upečený valašský frgál s pečetí Frenštátu pod Radhoštěm.

Oba protagonisté koncertu, s pietou této akci příznačné, omezili svá slova poselství či dojetí na absolutní minimum a tím dali o to větší prostor géniovi a jeho hudbě.

Jako první se představila sopranistka Jana Bínová Koucká se strhujícím pojetím Beethovenovy koncertní árie Ah, perfido!. Poté smíchovští filharmonici uvedli Beethovenovu Symfonii č.1, která energicky pojatá dirigentem Josefem Vondráčkem posunula koncert k absolutnímu vrcholu a předala jej do rukou stěžejního díla koncertu - Beethovenovy Chorální fantazie pro klavír, sbor a orchestr. Toto dílo, které je dle Beethovenových slov jakousi "sestrou 9. symfonie", uvedla mistrovsky provedenou klavírní kadencí sólistka Ladislava Vondráčková. Se stejnou přesvědčivostí a energií převzal její úvod orchestr a poté i velký smíšený sbor, který emoce publika vygradoval až k slzám dojetí. Vždyť i ti, co neovládají němčinu, si díky tomuto dojetí uvědomili a pochopili ty nejvyšší emoce, kterých je člověk schopen - poselství lásky, pokory, štěstí a úcty. Dlužno dodat, že pěvecký sbor předvedl vynikající výkon, který připravila sbormistryně Jana Veverková.

Několik vteřin naprostého ticha po mohutném závěru prořízl bouřlivý potlesk doplněný o provolávaná slova nadšení.

"To bylo něco neskutečného, byla jsem dojatá i ohromená zároveň," sdělila své dojmy hned po koncertu jedna starší dáma, která na koncert přišla i s vnučkou. Josef Vondráček z dirigentského stupínku gesty vyjádřil spokojenost s profesionálním výkonem sboru i orchestru a hlubokým úklonem k publiku vyjádřil nedefinovatelné…

Dirigent Smíchovské komorní filharmonie po koncertě v zákulisí řekl: "Mám z toho velmi dobrý dojem. Publikum bylo úžasné a všichni mí kolegové podali vynikající výkon. Dnes jsme se snažili dát to nejlepší z nás, abychom pomohli dobré věci. Podle bezprostředních reakcí lidí bylo poselství naplněno a dobrá věc se podařila."

Zástupce orchestru Lenka Dandová dirigenta s úsměvem doplnila: "Z námi dosud pořádaných benefičních koncertů se na tomto podařilo vybrat nejvíce a pokořit tak magickou hranici 100.000 Kč."

Poměrně značně obsazené Rudolfinum bylo odrazem upřímnosti celé akce a dokladem toho, že Češi uznávají i dnes hodnotu "člověk člověku člověkem". Při neformálním rozhovoru po skončení koncertu byla předjednána další spolupráce Smíchovských filharmoniků s městem Frenštát pod Radhoštěm. Není nepravděpodobné, že tak město Frenštát uvítá orchestr při ročním výročí této smutné události.

Foto: Jiří Sláma
Zdroj: Marian Žárský