Do Frenštátu se už po dvaadvacáté sjeli cestovatelé na vyhlášený Horobál

Do Frenštátu se už po dvaadvacáté sjeli cestovatelé na vyhlášený Horobál

Publikováno: Út, 17.02.2015

Spousta zábavy a také příležitost k setkání cestovatelů z celé republiky, obojí letos nabídl tradiční Horobál. Akce, která se ve Frenštátě pod Radhoštěm konala v pátek 13. a v sobotu 14. února se skládá ze dvou částí, samotného plesu cestovatelů a z několika bloků cestovatelských besed. Čestným hostem letošního setkání cestovatelů byl světoznámý mořeplavec Richard Konkolski.

Už v pátek 13. února se do Frenštátu pod Radhoštěm sjeli cestovatelé a milovníci cestování, aby si užili zajímavé cestovatelské besedy. V prostorách frenštátské ZUŠ se od 18 hodiny vydali s Michalem Volaříkem na Fidži. Dalším zajímavým hostem byla Saša Ryvolová, která poutavě vyprávěla o setkání s domorodci z ostrova Papua Nová Guinea. Páteční blok besed v pozdních večerních hodinách uzavřel Radek Zela vyprávěním o své výpravě do západní Afriky. Další den pokračovala série besed už od půl desáté dopoledne přednáškou vynikajícího sportovce a účastníka nejdelšího cyklistického závodu na světě Svati Božáka. Markéta Kráčalíková poté vzala posluchače na výlet po Srí Lance. Ve 12.00 vystoupil před příjemně zaplněným sálem frenštátského kina hlavní host srazu cestovatelů Richard Konkolski. Mořeplavecká legenda a velmi příjemný a skromný člověk, kterému se mimo celou řadu dalších úspěchů podařilo třikrát obeplout svět na malé plachetnici. Ještě před tím než zahájil besedu s názvem „Sám v oceánech“, se setkal na frenštátské radnici se starostkou města Zdeňkou Leščišinovou a několika zastupiteli. V rámci velmi příjemného, neformálního setkání se pan Konkolski také podepsal do pamětní knihy města. Po besedě Richarda Konkolského, následovala přednáška Jiřího Kráčalíka Tádžikistán – Fanské hory. Celý přednáškový blok ukončil svou prezentací o Sextenských Dolomitech Drahoš Baláš.

Zatím co frenštátské kino žilo přednáškami, tak v tělocvičně Střední školy Hotelnictví a Gastronomie vrcholily přípravy na slavnostní zahájení už 22. Horobálu. „Letošní program je nejbohatší z celé historie bálu. Připravili jsme si pro Vás úžasná vystoupení, živou kapelu a také bohatou tombolu“. Řekl hned v úvodu plesu, krátce po 19 hodině Jiří Kráčalík ze společnosti Outdoor films, která ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Horobál pořádá. Už samotný příchod Jiřího Kráčalíka spolu s moderátorem dával tušit, že se celý Horobál ponese v horolezeckém duchu. Oba oblečeni do horolezecké výbavy si na pódium postupně přitáhli na laně starostku města Zdeňku Leščišinovou i Richarda Konkolského, se kterými pak společně Horobál odstartovali. Vynikající zábava měla opravdu spád, mezi hudebními vstupy kapely Alfa Orchestra, se publiku postupně představil drsný silák Luděk Daněk, který jako nic ohýbal železné tyče a rukama trhal telefonní seznamy, vtipný mikromág Karel Pomahač, úžasné akrobatické Duo Fatale a špičkoví tanečníci eletric boogie Patrik Ulman a Zdeněk Kremláček. Zvláštní pozornost publika získal strhující závod v lezení na mobilní lezecké stěně. Hlavní cenou pro vítěze bylo nové padesátimetrové lano z Lanexu v hodnotě 3 000 Kč. Celkem 6 lezců a 2 lezkyně bojovalo v bouřlivé atmosféře. O jištění a hladký průběh této vzrušující podívané se skvěle postarali členové lezeckého oddílu CDU sport Gekon Frenštát. Závěr řízeného programu Horobálu patřil bohaté tombole. Po ní se ještě tančilo až do časných ranních hodin.

Foto: Jan Novotný, Zuzana Kalinová

Zdroj: www.frenstat.info