Do Frenštátu přiveze Vlak Lustig divadelní hru Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

www.vlaklustig.cz

Publikováno: St, 30.04.2014

Frenštátské vlakové nádraží bude 20. července 2014 hostit úspěšný divadelní projekt Vlak Lustig, který netradičně zpracovává literární předlohu spisovatele Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Nejdůležitějším článkem vlaku je divadelní vůz, speciálně upravený jako jeviště, na kterém herci Divadla Pod Palmovkou sehrají příběh, jehož hlavní hrdinkou je krásná mladá dívka jménem Kateřina Horovitzová, herečka a tanečnice, která se na prahu osvětimské plynové komory vzepřela svému osudu.

Vlak Lustig tvoří celkem čtyři vagony a jedna lokomotiva. Vagony jsou uzpůsobeny potřebám divadelníků – ať už coby jeviště, nebo ve funkci kostymérny, převozu kulis a techniky. Dva vagony budou nákladní, podobné těm, ve kterých se převáželi v transportech do koncentračních táborů lidé, tzv. dobytčáky. V těchto vagonech budou převáženy dekorace, technika, hlediště, zároveň budou využity jako galerijní prostor pro instalaci výstavy Vojenského historického ústavu. Podle režiséra představení Petra Kracika je hraní na nádražích sice specifické a často složitější než v zažitém prostředí divadla, emoce jsou tu ale silné nejen pro diváky, ale i pro herce.

Jednou se zapomene i na opravdu zbořená města i na opravdu vypálené vesnice. Postaví se nové a lepší. Místo mrtvých se narodí nové děti, píše Lustig v Modlitbě pro Kateřinu Horovitzovou. Lustigova novela, stejnojmenná divadelní hra a projekt Vlak Lustig chtějí přispět naopak k tomu, aby se nezapomnělo. "Svědci sice umírají, ale uměním, přenosem prožitku, který si nikdo neumí představit, se tomu můžeme alespoň trochu přiblížit," říká autor projektu Pavel Chalupa. Představení Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou se uskuteční 20. července 2014 na frenštátském nádraží a vstup na představení je zdarma. Zájemci budou včas informováni o způsobu rezervování míst na představení. Již v těchto dnech se vyjednává termín na příští rok, kdy bychom toto představení chtěli nabídnout také studentům frenštátských středních škol.