Do Beskyd vyrazí stovky lidí, aby je uklidili

Do Beskyd vyrazí stovky lidí, aby je uklidili

Publikováno: St, 30.03.2016

Chodíte do Beskyd? Dávají vám útěchu, radost a uklidnění? Tak jim 23. dubna poděkujte. Vezměte do ruky igelitový pytel a posbírejte odpadky, které uvidíte na jakémkoliv místě, které máte v Beskydech rádi. Toto je stručný vzkaz organizátorů Velkého jarního úklidu Beskyd veřejnosti. Akce, kterou pořádá již druhým rokem spolek Čisté Beskydy, bude letos opět probíhat po celé délce beskydského pohoří, novinkou v programu je ekologický festiválek na Čeladné, který bude odměnou pro všechny sběrače.

Sběrných míst je letos opět 14 a budou otevřena od 9 do 15 hodin. Zájemci si zde mohou vyzvednout pytel na odpad a na kterémkoliv z nich ho pak odevzdat. Stejně jako vloni, tak i letos budou organizátoři sběrače zapisovat do slosování o ceny v tombole. Všichni také dostanou malou pozornost. Každý dospělý sběrač navíc obdrží poukázku na jedno pivo od pivovaru Koníček. Sběrná místa budou obsluhovat sportovci, manažeři, někde si je vzali za své majitelé turistických chat. Ti lákají lidi třeba tak, že jim budou nalévat teplý čaj zdarma. Sběrná místa budou nově zřízena například na chatě Prašivá, u střediska Sepetná na Ostravici, na Opálené pod Ondřejníkem nebo u restaurace Skalka v Kunčicích pod Ondřejníkem. Sběrná místa ve Frenštátě bude tradičně koordinovat sportovní speciálka Tobi sport. „Ať už se rozhodnete navštívit kterékoliv z těchto míst, můžete si být jisti, že tam bude milý a usměvavý člověk, kterému jde o to samé, o co vám,“ slibuje předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz. Vloni se někde například rozdávaly koláče, jinde točilo pivo.

Poté, co se sběrná místa uzavřou, jsou všichni zváni na ekologický festiválek na Čeladnou, kde bude připraven bohatý hudební program. „Chtěli jsme tu jedinečnou euforickou náladu, která vloni mezi sběrači panovala, ještě chvíli podržet a všechny ty skvělé lidi pozvat na jedno místo, kde na ně bude čekat odměna. Kapely Čadi, Los Pedros, Humbug a zpěvák David Stypka přijedou a zahrají zdarma, což je zase jejich přispění k dobré věci,“ upřesňuje Piechowicz. Realizaci festivalu výrazně podpořila společnost RPG Byty, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v kraji, a také obec Čeladná a Lesy ČR.

Tombola se bude losovat v průběhu večera, hlavní ceny věnovaly Lesy ČR a Biskupské lesy – pobyty na jejich rekreačních horských chatách. Speciální cenu získá stejně jako vloni nálezce nejkurióznějšího předmětu. Další drobné předměty do tomboly darují i obce nebo hoteliéři. Velké díky patří zapojeným obcím, které následně zajistí svoz odpadu a dalším sponzorům, jako jsou například firmy Bonatrans nebo MamiArt.
Více informací najdete na našich webových stránkách www.cistebeskydy.cz.

Do kampaně se zapojila řada sportovních osobností, jako jsou například dva skvělí trailoví běžci Marek Causidis či Jan Zemaník.

Seznam sběrných míst:

Frenštát
- restaurace Žabárna
- na vrcholu Velkého Javorníku
Trojanovice
- pod lanovkou na Pustevny
Čeladná
- Cyrilka (u kapličky poblíž restaurace U Holubů)
Kunčice p. O.
- Restaurace Skalka
- SKI areál Opálená
Ostravice
- Smrkovka - parkoviště pod chatou Skalka
- Sepetná
Malenovice
- Parkoviště u Rajské boudy
Krásná
Visalaje
Morávka
- parkoviště Morávka -Lipový
Vyšní Lhoty
Chata Prašivá
Oldřichovice
- Pod lanovkou na Javorový

Zdroj: www.frenstat.info