Beskydy mají nové symboly svobody

Nový Jičín

Publikováno: Čt, 01.11.2018

Krásné solitéry v krajině, výsadby v městských a obecních parcích, u škol, radnic a na řadě veřejných prostranstvích. To jsou Stromy svobody, jenž nám mají připomínat naše vlastenectví, demokracii a také úctu k přírodě.

Provází nás celý život napříč generacemi, pamatují významné milníky lidských dějin. Některé jsou připomínkou národních hodnot a demokracie, jiné vysadila spontánně lidská ruka pro radost okolí nebo v upomínku rodinných tradic. Pojítkem pro všechny jsou silné příběhy lidské historie, symboly dlouhověkosti i naděje.

Dříve než se Beskydy zahalí do bílého závoje, stačili lidé v celém regionu vysázet přes 170 nových stromů v rámci projektu Stromy svobody. Někde byly výsadby součástí programů velkolepých oslav obcí a měst, jinde proběhly výsadby v komornějším duchu, za to neméně nápaditě.

Ruku k dílu přidali zastupitelé měst a obcí, místní spolky a sdružení, žáci škol, či školek. Zpívali se hymny, písně o stromech a vazbě k přírodě, ukládaly se časové schránky, tvořilo se. Veškeré toto úsilí dalo vznik novým zeleným průvodcům a pamětníkům v Beskydech.

Víte o stoletých výročních stromech, které jste minuli při toulkách beskydskými mozaikami kopců, luk a pastvin? Pochlubte se zajímavými fotkami na našem Facebooku.