Beskydy lákají stále více, líbí se i cizincům

Beskydy lákají stále více, líbí se i cizincům

Publikováno: Pá, 02.08.2019

Beskydy lákají stále více návštěvníků. Za posledních pět let jich přibylo o 51,5 procenta více, meziročně o bezmála 19 procent. V celé ČR se meziročně ubytovalo o 6,9 procenta turistů více. „Je vidět, že se naše oblast na dynamice turistického ruchu zřetelně podílí. V absolutních číslech jde o nárůst počtu ubytovaných turistů od roku 2013 na zhruba 531 tisíc lidí za rok,“ uvedla Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu Beskydy-Valašsko.

Statistiky vycházejí z dat Českého statistického úřadu a centrály CzechTourism. V pravidelných intervalech sledují více než 80 kritérií výkonnosti tuzemského cestovního ruchu. Vedle počtu ubytovaných turistů jsou to i data o tzv. výletnících (jednodenních návštěvnících). Těch přijelo do Beskyd, resp. do turistické oblasti Beskydy–Valašsko, za poslední rok zhruba 409,6 tisíce. Podle ředitelky Konvičné se zvyšuje i počet cizinců, kteří do Beskyd zamíří a ubytují se tu. „Meziročně jsme si polepšili o téměř 26 procent, zatímco celá ČR o zhruba 4,4 procenta,“ konstatovala.

Na růstu obliby se podílí zejména fakt, že se Beskydy trefují lidem do vkusu a plní jejich očekávání. Například Pivobraní v Novém Jičíně obdrželo Cenu cestovního ruchu Nejlepší počin v roce 2018. Nejlepším „produktem“ turistické oblasti Beskydy-Valašsko byly ve stejném období Štramberské pikanterie spojující v komentovaných prohlídkách to nejzajímavější ve Štramberku, včetně gastronomických zážitků. Jako jednotlivé turistické cíle si v posledním roce nejlépe vedly: Muzeum Tatra v Kopřivnici (se zhruba 105 tisíci návštěvníků), hrad Hukvaldy a štramberská Trúba.

Lidé stále častěji (nárůst je o 21,5 procenta) vyhledávají informace o krásách a nabídce v Beskydech na portálu Destinačního managementu beskydyportal.cz. Oblíbili si i Beskydy Card, tedy kartu, která jim nabízí slevy a výhody na více jak 80 turistických cílech po celý rok. Beskydy Card dostanou návštěvníci na zapojených partnerských ubytovacích kapacitách zdarma. „Kartu získalo o 119 procent více zájemců a 67 procent jejích vlastníků má zájem se k nám do Beskyd vrátit,“ poznamenala Konvičná s tím, že se do Beskyd podle statistik nejčastěji jezdí za relaxací, turistikou a cykloturistikou, na pomyslném čtvrtém místě je pak poznávání oblasti. Ta lidem nejčastěji asociuje aktivní pohyb v čisté přírodě. 

„Podpora rozvoje cestovního ruchu v Beskydech by nebyla možná bez podpory měst a obcí zapojených ve Fondu cestovního ruchu turistické oblasti Beskydy-Valašsko a bez podpory Moravskoslezského kraje a aktivních partnerů v destinaci,“ míní Konvičná.

Letošním trendem je nárůst cestovatelů s karavany. Vznikly pro ně nové  stellplatzy – konkrétně v Beskydech Stellplatz U Kateřiny ve Štramberku a v Autokempu Olešná u Frýdku-Místku. „Tím jak se rozšiřují a zkvalitňují služby v resortu Olešná, stává se resort atraktivnější pro návštěvníky a dokonce v červenci získal zlato v kategorii Česko jede, v soutěži, kterou pořádá agentura CzechTourism,“ komentovala ředitelka Destinační managementu Beskydy-Valašsko. Podle ní pokračuje obliba cykloturistiky ve všech podobách a zájem o lokální gastronomii. Navíc letos opět přibyly nové atraktivity, jako je například panoramatická Stezka Valaška o délce celkem přes 600 m, s vyhlídkovou věží, s nejvyšším bodem ve výšce 1 099 m n. m.