Beskydy chtějí bavit děti, připravily i 110 kilometrů tras pro kočárky

Beskydy chtějí bavit děti, připravily i 110 kilometrů tras pro kočárky

Publikováno: Čt, 28.05.2020

Beskydy by se letos mohly stát rájem pro rodiny s dětmi, které kvůli omezeným možnostem cestování nebo rodinného rozpočtu nevyjedou do zahraničí. Turistická oblast připravila několik novinek. Tou největší je bezmála 110 kilometrů tras, kam se rodiče dostanou i s kočárky. „Připravili jsme novou mapu Beskydy pěšky s 31 výlety, z nichž 13 je právě pro rodiny s kočárky. Návštěvníci si bez problémů vyberou náročnost trasy, délku a výlet v kterékoli části Beskyd. Tipy na výlety najdou na našem webu beskydyportal, tištěné mapy v infocentrech,“ říká ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy–Valašsko Monika Konvičná.

Trasy pro kočárky ale zdaleka nejsou to jediné, na co letos Beskydy při oslovování celých rodin vsadily. V resortu Bílá/Beskydy vznikla Stezka beskydských pašeráků. Je volně přístupná, začíná u výstupu ze čtyřsedadlové lanovky Zbojník a na každého, kdo se na ni vydá, čeká 13 nových zajímavých stanovišť. U pokladny lanovky si zájemci mohou zapůjčit "pašerácký vak“ a užít si stezku se vším všudy – najdou tu hádanky, průlezky, visuté mosty, tajemství pašeráků a další aktivity.

Dětském letním parku na Bílé jsou zase připraveny animační programy s názvy Indiánský den, Šmoulové, Z pohádky do pohádky a mnoho dalších. Do konce června jsou animační programy o víkendu, během celých prázdnin pak budou denně.

Beskydy letos „ukrývají“ také Ondrášův poklad. Tedy řadu tajuplných míst s ukrytými dukáty, které si dětští turisté mohou cestou postupně posbírat do měšce a na konci trasy vyměnit za poklad v podobě drobných dárků.

Milovníky tajemna a dobrodružství určitě přiláká i Noc na hradě Hukvaldy. Návštěvníci nahlédnou do tajemných hradních prostor pod rouškou tmy. Užijí si jedinečnou atmosféru hradu bez běžného denního ruchu a unikátní vyhlídky z hradních ochozů při západu či východu slunce. Připraveno je také noční pozorování hvězdné oblohy přímo nad hlavou, spaní pod širákem v rozvalinách hradu nebo posezení u hradního pikniku.

Na malé i velké stopaře čeká v Beskydech turistická stezka Po medvědích tlapkách. Barevně  odlišené  značení  nenáročných  tras  a  pět  druhů lesních  zvířátek  se  postará  o  to,  abyste  navštívili  ta  nejzajímavější  místa  pod  nejvyššími vrcholy Beskyd. Trasy v celkové délce zhruba 60 kilometrů často vedou nenápadnými ale velmi pěknými místy, o kterých běžný turista vůbec neví. Trasy vyhovují i méně fyzicky zdatným turistům a lidem s pohybovým omezením. Navíc nabízí možnost občerstvení a zážitkovou turistiku (lanové centrum, koloběžky, gulášové hody, soutěže pro děti apod.). O atraktivitě medvědí stezky svědčí fakt, že letos získala Cenu cestovního ruchu Turistické oblasti Beskydy–Valašsko za nejlepší produkt roku.

Na mnoha místech mohou návštěvníci využít Beskydy Card, kterou získají u ubytovatelů nebo zakoupí v infocentrech Beskyd. Více na www.beskydyportal.cz