Beskydský advent na lyžařských svazích i s novými muzejními expozicemi

Beskydský advent na lyžařských svazích i s novými muzejními expozicemi

Publikováno: Po, 23.11.2015

Beskydy letos v zimě nabídnou zrekonstruované lyžařské svahy s posíleným zasněžováním, upravené běžkařské trasy a turistické soutěže i tradiční výstavy a nové muzejní expozice, mikulášské akce nebo adventní koncerty.

„Zajímavým bonusem, jehož úkolem je přispět k větší návštěvnosti regionu a prodloužit délku pobytu turistů, je návštěvnická karta Beskydy Card, kterou zdarma obdrží hosté už ve zhruba 42 vybraných partnerských ubytovacích zařízeních, případně si ji mohou zakoupit v některém z beskydských informačních center nebo v e-shopu na webu Beskydy Card," informovala Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko.

Beskydy Card akceptuje například Ski areál Bílá. „Jsme rovněž součástí projektu Czech Skipass, který umožňuje navštěvovat 23 lyžařských středisek v celé republice na jeden společný skipas," doplnil Jaroslav Vrzgula, vedoucí lyžařského areálu, a dodal, že Bílá pro letošní sezonu zrekonstruovala zasněžování celé jedné větve sjezdovky.

Toho, že by v zimě nebylo po letošním suchu z čeho zasněžovat, se nebojí. „Bereme povrchovou vodu a té je dostatek. Stačí pár deštivých dnů a v potoce je vody nad stav," uklidňuje nedočkavé lyžaře.

Zasněžování posílil také Ski areál Opálená. Už druhým rok zde návštěvníci Beskyd mohou také vyjet na upravovanou 27kilometrovou běžkařskou stopu na Ondřejníku. Aktivní úpravu běžkařských tras a oproti loňsku ještě lepší značení a informace slibují Pustevny s novým zázemím ve spodní stanici lanovky. K této lokalitě už tradičně v lednu přitáhnou pozornost ledové sochy a na přelomu února a března závod v běžeckém lyžování Pohár Beskydské magistrály.

„Ovšem návštěvník Beskyd nemusí být v zimní sezoně takzvaně jen živ sportem," pokračuje Monika Konvičná. Například Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku otevře v zimním období hned tři výstavy: 19. listopadu Panenky, 11. prosince výstavu Ptáci na krmítkách a 18. prosince expozici Ve světle baroka. Kromě toho se bude v pátek 4. prosince v zámecké kapli sv. Barbory konat poutní mše a v neděli 6. prosince na zámeckém nádvoří akce i s mikulášskou nadílkou a vystoupením souboru Ondřejnica.

„Do takzvaného Beskydského adventu patří nejen spousta akcí ve Frýdku-Místku, ale i v jiných městech," pokračuje Monika Konvičná.

Masarykovo náměstí v Novém Jičíně  ožije od 4. do 23. prosince vánočním jarmarkem. Ve Štramberku, kterému se říká Moravský Betlém, bude nadcházející Vánoce připomínat tradiční výstava betlémů s názvem Štramberské Vánoce, která potrvá do poloviny prosince. S betlémy bude spojeno také představení 26. prosince v Národním sadě, kde místní divadelní spolky už po dvacáté předvedou živý betlém, letos s názvem Hala, chlapci.

Zima nepřekvapí ani Příbor, který se – stejně jako Frýdek-Místek a ostatní města – 9. prosince zapojí do akce Česko zpívá koledy, a ve dnech 13. a 20. prosince se rozezní adventními koncerty a 27. prosince zde bude ke spatření živý betlém.