Beskydské Veseléto 2014 pokračuje folklórním festivalem

Beskydské Veseléto 2014 pokračuje folklórním festivalem

Publikováno: Út, 10.06.2014

Obyvatelé i návštěvníci Frýdku-Místku se počátkem června již tradičně těší na významný kulturní svátek - Beskydské Veseléto.

Od úterý 17. června do pondělí 23. června ožije město rytmem lidových zpěvů, tanců a muziky v rámci tradičního Mezinárodního folklórního festivalu.

„Slavnostní zahájení jubilejního dvacátého ročníku plánujeme na pátek 20. června od 18 hodin. Celkem vystoupí téměř 600 účastníků z 21 souborů. Mezi tuzemskými hosty nebude chybět například Vojenský umělecký soubor Ondráš, Národopisný soubor Břeclavan, Folklórní soubor Fogáš či Cimbálová muzika Trnka. Dalekou cestu k nám váží zahraniční výpravy z Indie, Makedonie a Gruzie. Program obohatí i tanečníci, hudebníci a zpěváci ze Slovinska, Polska a Slovenska, “ uvedla Lenka Kalábová, organizační vedoucí Mezinárodního folklórního festivalu ve Frýdku-Místku.

Zároveň upozornila, že v případě nepříznivého počasí se veškerý venkovní program přesune do nedalekého kina Petra Bezruče.

Hudební svátek vyvrcholí Galakoncertem

Všechny soubory v rámci doprovodného programu vystoupí ve školách a okolních obcích. Od pátku do neděle se pak přesunou na Náměstí Svobody v Místku.

Na tamějším pódiu dají prostor i nejlepším malým zpěváčkům z regionu a také skupině Šuba-Duba Band a Velkému dechovému orchestru Frýdek-Místek. Dění pak vyvrcholí v neděli 22. června od 16 hodin v kině Petra Bezruče velkým Galakoncertem.

Ohlédnutí za minulými festivaly

Letošní bohatý program podle informací Lenky Kalábové zpestří výstava fotografií z minulých ročníků, která je až do 30. června k vidění v Národním domě ve Frýdku-Místku.

Multižánrový Sweetsen fest

Červen je ve Frýdku-Místku na hudební události opravdu bohatý. V pátek 25. června vypukne v areálu frýdeckého stadionu a v Sadech Svobody jedenáctý ročník populárního multižánrového festivalu s názvem Sweetsen fest.

Představí se na něm umělci z Frýdku-Místku a jeho blízkého okolí. Hosté se mohou těšit na čtyři dny plné kulturních zážitků. Na šesti scénách vystoupí například David Stypka & Bandjezz, Behind the door, Downbelow či Slepí Křováci.

Organizátoři připravili také doprovodný program pro děti a talentové dílny. Vstupné je již tradičně zdarma, návštěvníci však mohou podpořit finanční sbírku pro místní pobočky organizací ADRA, Charita, Podané ruce a zařízení Opora dětem.

Výstava hlavolamů

Zkrátka nepřijdou ani milovníci hlavolamů a iluzí. Národní dům ve Frýdku-Místku od 11. června do 30. června hostí Interaktivní výstavu science centra IQ Park Liberec, věnovanou otickým klamům, hádankám, jazykolamům a dalším hříčkám. Navštívit ji lze ve všední dny a v soboty od 9 do 17 hodin.

Letní kino

Filmoví nadšenci si jistě nenechají ujít letní kino, jehož projekce se koná od 20. do 24. června vždy v 21 hodin v areálu frýdeckého stadionu TJ Slezan. Programová nabídka láká například na snímky Madagaskar 3 nebo Křídla Vánoc. Organizátoři připravili pro případ nepříznivého počasí velké cirkusové šapitó.

Zdroj: www.novinky.cz