Babí léto v Beskydech

Babí léto v Beskydech

Publikováno: Pá, 14.09.2018

Ondřejník - samostatný izolovaný velikán skalního masivu se dvěma vrcholy Skalka (964 m n. m.) a Ondřejník (889 m n. m.). Dopřeje vám krásné výhledy na beskydská panoramata i do údolí řeky Ostravice. Ideální podmínky větrného proudění sem lákají paraglidisty, kteří pod vrcholem na svazích startují do okolí.

Nejhojněji využívané pro pěší jsou 3 výchozí trasy – z Frýdlantu nad Ostravicí, z Kunčic pod Ondřejníkem a z Čeladné. Do všech se pohodlně dostanete vlakem ve směru z Ostravy, spoje jezdí i o víkendech velmi často. Pěší výšlapy na Ondřejník jdou ruku v ruce s modrým značením.

Výšlap z Kunčic pod Ondřejníkem po modré je nejkratší, zato nejnáročnější trasou. Během 3,5 km se dostanete na vrchol Skalka. Pokračovat můžete dále přes sedlo na Ondřejník Naučnou stezkou Přírodní rezervace Skalka a okolí až do Frýdlantu nad Ostravicí (celková trasa 10,7 km). Odměnou za vynaloženou fyzickou námahu vám budou pohledy na Velký Javorník, Radhošť, Kněhyni nebo Velkou Stolovou.

Z Frýdlantu vede hojně turisty navštěvovaná modrá turistická značka v délce 4 km, během níž se můžete kochat malebnou beskydskou krajinou, občerstvit se v novém lesním baru a vystoupat k Solárce (na Ondřejníku) s kamennou kapličkou svatého Antonína Paduánského. Rozprostřou se vám odtud výhledy na Lysou horu a Smrk.

Na Ondřejník z Čeladné vede další modrá, tentokráte stezka Po medvědích tlapkách, která je ideální pro rodinné výlety. Pěkným místem na trase je areál Opálená, kde se můžete občerstvit a posedět v netradičním prostředí vyřezávaných dřevěných soch portášů. Na místě se dají i zapůjčit koloběžky a značenými lesními cestami se s nimi můžete projet třeba na Solárku.

 

Tip: Jednotlivé trasy na Ondřejník lze spojit a projít si tak celý hřeben najednou – třeba začít ve Frýdlantu a skončit v Kunčicích, Čeladné nebo naopak dle libosti.

Trasy jsou vhodné pro pěší, nevhodné pro kočárky. Kočárková trasa je možná z Frýdlantu nejprve po modré turistické značce, za sídlem Horské služby je třeba dále pokračovat po asfaltové komunikaci (ul. Ondřejnická), která vás zavede k vrcholu Ondřejník (délka trasy Frýdlant-Ondřejník 7 km).