Advent ve městě nabídne i letos spoustu zábavy

Publikováno: St, 14.11.2012

Předvánoční atmosféra se ve městě rozhostí už v sobotu 1. prosince. V tento den budou na náměstí Svobody v Místku zahájeny Vánoční trhy a v podvečer se zde uskuteční tradiční akce „Doneste si zvoneček, rozsvítíme stromeček". Středa 5. prosince bude ve znamení Mikulášské nadílky a v pátek 14. prosince se budou z náměstí Svobody vypouštět balónky s vánočními přáníčky.

Vánoční trhy se budou na náměstí Svobody konat od 1. do 23. prosince. V dřevěných prodejních stáncích budou prodejci nabízet drobné vánoční zboží i různé pochutiny a laskominy. Samozřejmostí bude tradiční prodej vánočních stromků. Každou sobotu a neděli budou vánoční trhy obohaceny zábavným doprovodným programem plným hudby, tance i divadla. Chybět nebudou oblíbené vánoční dílny, ve kterých si budou moci zájemci vyrobit drobné dárky. Děti a všichni snílci na náměstí najdou i Ježíškovu poštu, jejímž prostřednictvím budou moci získat na své přání originální Ježíškovské poštovní razítko. Připraveno bude také promítání v Ledovém kině, ohňová show, zvonkohra a živý betlém. Ve čtvrtek 13. prosince budou součástí Vánočních trhů také Beskydské farmářské trhy.

Pestrá je také nabídka kulturního programu mimo náměstí. Víceúčelová sportovní hala ožije už 2. prosince tradiční akcí Mikuláš na ledě. Aquapark Olešná pozve na Vánoční plavání při svíčkách a Nová scéna Vlast na Mikulášskou nadílku s pohádkou pro děti. V Evangelickém kostele se uskuteční koncert Radky Fišarové. Národní dům uspořádá 18. prosince Vánoční koncert potmě s Jaroslavem Svěceným. Klub Stolárna nabídne Muzikantskou slezinu, Kulturní dům Válcoven plechu opět pozve na Rockové Vánoce a v chrámu sv. Jana a Pavla vystoupí 20. prosince Lucie Bílá.

Naladit se na Vánoce se můžete v úterý 18. prosince, kdy zájemci s průvodcem navštíví frýdecké kostely. Dozví se, co jsou to liturgická období, advent, co znamenají jednotlivé adventní neděle, jak se v minulosti ve Frýdku-Místku slavily Vánoce a jaké zde byly zvyky, v čem mají původ betlémy, vánoční stromy, koledy a jiné symboly Vánoc.

Poslední adventní neděli, tj. 23. prosince, přivezou skauti na náměstí Svobody Betlémské světlo, které si zájemci budou moci donést domů jako symbol původního významu Vánoc. Součástí této akce bude sváteční slovo faráře Josefa Maňáka a vystoupení farního pěveckého sboru.

„Program adventu připravila městská příspěvková organizace Národní dům Frýdek-Místek. Věřím, že je opět velmi kvalitní a že nabídne nejen obyvatelům, ale i návštěvníkům města spoustu podnětů pro příjemně strávený předvánoční čas," řekl primátor Petr Cvik.

Advent ve městě se uskuteční za finanční podpory statutárního města Frýdek-Místek.

Kompletní program naleznete ZDE!

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdku-Místku