Advent ve městě

Advent ve městě

Publikováno: St, 13.11.2013

Statutární město Frýdek-Místek připravuje prostřednictvím KulturyFM zábavný „Advent ve městě“, který nabídne spoustu akcí pro děti i dospělé. Konat se budou od 29. listopadu do 23. prosince převážně na náměstí Svobody v Místku, ale také v Národním domě, Nové scéně Vlast nebo kostele sv. Jana a Pavla.

Předvánoční atmosféra dýchne na obyvatele i návštěvníky města už v pátek 29. listopadu, kdy bude „Advent ve městě“ slavnostně zahájen. Místecké náměstí Svobody ožije Vánočními trhy a v podvečer, okolo půl šesté, se uskuteční slavnostní rozsvíceni Vánočního stromu, se kterým se rozzáří také celá vánoční výzdoba města. Čekání na tento okamžik zpříjemní divadelní pohádka, vystoupení folklorních a pěveckých souborů a připraveny budou i vánoční dílny, ve kterých si budou moci zájemci vyrobit drobné dárky. Děti a všichni snílci na náměstí najdou i Ježíškovu poštu a po celém náměstí se budou pohybovat také krásní, dlouhonozí andělé, a kdo ví, možná, že tomu, kdo s nimi promluví, se splní nějaké přání. Své umění předvedou i umělečtí kováři a poté, co se rozsvítí Vánoční strom, zazpívá Ewa Farna.

„Advent ve městě, který nabízí spoustu zajímavých akcí a podnětů, jak příjemně a beze shonu strávit předvánoční čas v okruhu svých blízkých nebo přátel, jsme poprvé pořádali před dvěma lety a od té doby si získává stále více příznivců. Program adventu připravila městská příspěvková organizace Národní dům Frýdek-Místek, prezentovaná také jako KulturaFM. Doufám, že v rámci adventu bude ve městě navozena příjemná předvánoční atmosféra a bude vytvořen dostatek příležitostí k setkávání se na předvánočně laděných akcích, které nabízí program pro všechny bez rozdílu věku,“ řekl náměstek primátora Petr Cvik.

Vánoční trhy se budou na náměstí Svobody konat od 29. listopadu do 23. prosince. V dřevěných prodejních stáncích budou prodejci nabízet tradiční vánoční zboží, jako jsou adventní věnce a svícny, jmelí, svíčky, vánoční ozdoby, šperky, řezbářské výrobky nebo keramika a vonné oleje, a chybět nebudou ani pochutiny a laskominy, jako například vánoční perníčky, trdelníky, klobásky i placky, ale také horká medovina a vánoční punč. Samozřejmostí bude tradiční prodej vánočních stromků. Ve čtvrtek 5. a 19. prosince budou součástí Vánočních trhů také Beskydské farmářské trhy.

Veselo bude na náměstí Svobody také 5. prosince, kdy je na programu Mikulášská nadílka. V tento den se na náměstí objeví nejen Mikuláš, ale také hodní andělé a neposední čerti, kteří budou rozdávat dětem sladkou nadílku. A 13. prosince jsou na náměstí zvány celé rodiny s dětmi na Vánoční hračkování a vypouštění balónků s vánočními přáníčky.

Každou sobotu a neděli bude na náměstí připraven zábavný doprovodný program plný hudby, tance i divadla. Děti a všichni snílci najdou o víkendech na náměstí i Ježíškovu poštu, jejímž prostřednictvím budou moci získat na své přání originální Ježíškovské poštovní razítko. Připraveno bude také promítání v ledovém kině nebo ohňová show a chybět nebude ani živý betlém.

Pestrá je také nabídka kulturního programu mimo náměstí. Městská společnost Sportplex pořádá akci Mikuláš na ledě, a to 1. prosince v mobilní hale v areálu Stovky. Národním dům láká 19. prosince na koncert Anety Langerové, v Nové scéně Vlast budou každou neděli připraveny pohádky pro děti a v kostele sv. Jana a Pavla se 13. prosince uskuteční vystoupení v rámci hudebního festivalu Souznění a na 20. prosince je připravena Česká mše vánoční. 

Den před Štědrým dnem, tj. 23. prosince, přivezou skauti na náměstí Svobody Betlémské  světlo, které si zájemci budou moci donést domů jako symbol původního významu Vánoc. 

Nesmíme také zapomenout na pravidelnou akci a tou je Vánoční Den s průvodcem, který se letos uskuteční 17. 12. 2013 od 15:00 hodin. Sraz je u kostela sv. Jošta, následovat bude kostel sv. Jana Křtitele a na závěr se podíváme do baziliky minor.  Pro všechny bude i tentokrát připraveno malé překvapení, kterým by Beskydské informační centrum rádo poděkovalo za vaši přízeň v letošním roce.

 

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdek-Místek