24 hodin na Lysé hoře provázely omrzliny

24 hodin na Lysé hoře provázely omrzliny

Publikováno: Po, 27.01.2014

Letošní 3. ročník extrémního závodu „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“ byl pro závodníky opravdu extrémní. Teploty na vrcholu Lysé hory se pohybovaly okolo mínus 19 st. C, navíc foukal nárazový vítr, který snížil pocitovou teplotu až na mínus 60 st. C. Závodu se zúčastnilo 836 z celkem 887 přihlášených závodníků.

Náročný byl hned první okruh. Závodníci dobíhali do depa na hotelu Sepetná prokřehlí a ojínění, někteří měli rampouchy na fousech i v nosních nozdrách. Po druhém kole už byli pořadatelé nuceni přistoupit k přísným bezpečnostním opatřením, protože docházelo k omrzlinám, zejména nosů a prstů. Záchranáři Horské služby Beskydy jich ošetřili desítky, za což jim patří veliký dík.

„Už po prvním kole jsem cítil, že závod bude odlišný od těch předchozích. Téměř arktická zima udělala své. Takové stavy nezažívá člověk každý den. Dalším zatěžujícím faktorem byl šílený sestup náročný na soustředění, protože na každém kroku hrozilo uklouznutí a zakopnutí. Neustálé soustředění se projevilo i na psychické únavě,“ řekl ředitel závodu Libor Uher s tím, že po třetím průchodu Lysou horou situaci osobně konzultoval s náčelníkem Horské služby Beskydy Radimem Pavlicou.

„Dohodli jsme se společně na vyhlášení stavu nouze. Vyhlásili jsme nutnost mít v batohu jednu vrstvu suchého oblečení nejen ve vlastním zájmu, ale hlavně pro případ pomoci druhému závodníkovi. Cílem bylo jediné, v případě, že někomu dojdou síly, projde kolem něj během pár minut několik závodníků, kteří mu poskytnout své suché oblečení z batohu a umožní mu tak přečkat relativně v teple dobu do příjezdu záchranářů. Byl jsem ale šokovaný z reakcí některých závodníků na předních pozicích, kteří toto opatření brali jako šikanu,“ dodal Libor Uher.

Pořadatelé v sobotu odpoledne vyjížděli k závodníkovi na Lukšinec, kterému došly síly. Zabalený v NRC alufolii čekal na pomoc, naštěstí se mu nic vážného nestalo. O něco hůře dopadla jedna ze závodnic, která po pádu utrpěla tržnou ránu na temeni hlavy a musela být převezena do nemocnice. A tři závodníci měli už tzv. „černé omrzliny“. Díky včasnému zásahu a odbornému postupu zdravotníků v depu závodu se jejich prsty podařilo rozhýbat a opět prokrvit.

V 7 večer (po devíti hodinách závodu) odstoupilo 30 závodníků. O půlnoci už jich bylo 65. Závod nedokončil ani leader závodu Libor Uher, který měl po půl desáté večer v nohách 6 výstupů na Lysou hrou, ale měl také dýchací potíže. Po zvážení ze závodu odstoupil.

V noci se počasí umoudřilo. Teploty se pohybovaly kolem -18 st. C a přestal foukat nárazový vítr, což unaveným závodníků alespoň trochu ulehčilo výstupy na vrchol. Závodníci i pořadatelé načerpali hned po ránu energii z jasné oblohy a slunce, která v kontrastu s ojíněnými stromy vytvářela pohodovou atmosféru.

Závodníci za 24 hodin absolvovali dohromady 4 247 výstupů na Lysou horu a nastoupali 3 227 720 výškových metrů.

Mistrem ČR v extrémním závodu „Adidas 24 hodin nad Lysé hoře“ se stal Jan Zemaník s 13 výstupy na LH, což je stejně jako v loňském roce, ovšem letos byl rychlejší o 4 minuty.

Mistryní ČR v extrémním závodu „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“ je Linda Beniačová ze Slovenska s 10 výstupy. Klára Rampírová, loňská vítězka, zvládla stejný počet okruhů, ale byla o hodinu pomalejší.

Oceněni byli také vítězové dalších kategorií – muž, žena, dvojice – výsledky ZDE.

Celkem bylo dekorováno 120 závodníků.

Nejstarším závodníkem byl 70 letý Miroslav Pavelek, který zvládl 4 výstupy.

Nejrychlejší kolo zvládl tým Nezaprší a nezaprší z Rychnova nad Kněžnou, a to za 1:15:46 hodin.

http://www.lh24.cz/lh24/index.php/vysledkova-listina

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdek-Místek