Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel

 Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel

Publikováno: Po, 30.11.2015

10. - 13. 12. 2015 – Václavovice, Frýdek-Místek, Kozlovice (Beskydy), Ostrava.

CONSONANCE 2015: 17th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols, and Handicrafts - 10th to 13th December 2015.

V pořadí sedmnáctý ročník festivalu Souznění opět po roce obohatí v předvánočním čase svým kulturním programem různá místa v Moravskoslezském kraji. Ojedinělá akce, ke které patří žánrová pestrost (v podobě autorské, duchovní i folklorní hudby), zvykoslovné obchůzky, umělecká řemesla, výstavy a lidová gastronomie, nezapomíná v tomto svátečním čase ani na pomoc potřebným.

Úvod Souznění patří tradičně kostelům

Festival začne psát svou sedmnáctou kapitolu 10. prosince v kostele sv. Václava ve Václavovicích. Jeho zahájení se ujmou v těchto dnech už vyprodaným svátečním koncertem Hana a Petr ULRYCHOVI se skupinou JAVORY. „Naše hudba v sobě nese prvky lidových písní. Jsou v ní i názvuky filmové a divadelní tvorby,“ přibližuje Petr Ulrych. Během čtvrtečního večera se můžeme těšit na méně známé vánoční lidové písně v novém akustickém zpracování – Byla zima velká metelice, Maria Panna krmí děťátko, Chvála buď Bohu jedinému - a také na nejznámější písně v akustickém aranžmá – Modlitba, Malé zrnko písku, Kdysi před léty a další.

K období adventu neodmyslitelně patří duchovní hudba. O zastoupení tohoto žánru se v programu festivalu postará 11. prosince ve farním kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku soubor s evropským renomé, jehož mottem je „Duch vládne hmotou“, ENSEMBLE INÉGAL s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou. Toto všestranné hudební těleso představí publiku novodobou rekonstrukci barokního cyklu Loutny české Adama Václava Michny.

Vánoční jarmark a celodenní bohatý program v Kozlovicích

Pravou vánoční atmosféru nabídne Souznění 12. prosince v obci Kozlovice na tradičním Vánočním jarmarku. Zde naplno dostanou prostor adventní zvyky, křesťanské tradice doprovázené velkorysým hudebním programem. „Na své si zde přijde vedle písňového a hudebního programu nejen návštěvníkovo oko díky výrobkům šikovných lidových řemeslníků, ale i jeho chuťové pohárky prostřednictvím bohaté přehlídky gastronomie regionální i zahraniční kuchyně,“ představuje nabídku tradičního jarmarku ředitel festivalu Zdeněk Tofel. Během oblíbené akce nesmí chybět ani živý Betlém s příchodem Tří králů v provedení Divadelní společnosti Kozlovice.

Vzhledem k festivalové pestrosti si určitě vybere každý. Už nyní se můžeme těšit na vzácné hosty z východního Slovenska s tradicemi horního Šariše ĽUDOVÚ HUDBU STANA BALÁŽA - Laureát 70. MFF Strážnice 2015 a sólistky Folklórnej skupiny Raslavičan z Raslavíc. „Náš program je sestavený především ze šarišských melodií a nápěvů,“ informuje Stano Baláž a zároveň dodává: „Zazní také valčíky, polky, krúcené, čardáše, ale především společné písně svátečního času se sólistkami FS Raslavičan z Raslavíc.“

Pro nás neobvyklý a posluchačsky vděčný repertoár přiveze ještě z větších východních dálek, konkrétně z Gruzie, soubor QALILO. „Hudebníci gruzínského ansáblu hrají s velkým množstvím více či méně známých nástrojů, jako jsou gruzínské chuniri, panduri, chonguri, changi a salamuri, ale taky bubny, harmoniky, flétny, tamburíny nebo trubky, takže je se určitě na co těšit,“ doplňuje Zdeněk Tofel.

Z domácích zástupců dorazí cimbálová muzika KONOPJAN z Ostravy, Hanácký soubor písní a tanců KLAS Kralice na Hané, jež patří mezi přední folklorní soubory v České republice. „Náš vánoční program vychází z adventních zvyků, které jsou spjaté s postavami některých významných křesťanských světců,“ prozrazuje vedoucí souboru Vladimíra Šolcová. K Hanákům se přidá mladý a velice sympatický Folklorní soubor PENTLA z Boršic, který reprezentuje folklor Slovácka, přesněji Dolňácka.

V rozmanité hudební a zvykoslovné nadílce nemohou chybět ani kozlovičtí zástupci. Na Souznění se představí DFS Valášek, SLPT Valašský vojvoda, Dechová hudba Kozlovice, SPV Kozlovice, Sbor ZŠ Kozlovice, Klávesová škola Lenky Lepíkové a Schola.

V kostele sv. Michaela a sv. Barbory pak festival nabídne písňový a dramatický pořad Za nebeskou bránou II. - Od svaté Máří do Tří králů, v němž vystoupí kvartet Komorního orchestru P. J. Vejvanovského z Nového Jičína s uměleckým vedoucím Petrem Davidem, sólisté Chrámového sboru ze Štramberka, herci divadelního souboru Pod věží ze Štramberka a nositelé ceny Laureát 65. MFF Strážnice 2010, členové SLPT Valašský vojvoda z Kozlovic.

Vrcholem kozlovického programu a zároveň krásnou tečkou za sobotním dnem bude závěrečný koncert v sále Obecního úřadu Kozlovice, kde vystoupí festivaloví účinkující ve skutečně nabitém adventně vánočním pořadu. Navíc během večera společnost Huisman Sviadnov předá charitativní dar ve spolupráci s Charitou Frenštát p. R.

Souznění uzavře Galakoncert hvězdy Kamila Střihavky & LEADERS!

Jedním z vrcholů celého festivalu bude zajisté Galakoncert v Domě kultury města Ostravy. Finále 13. prosince bude patřit KAMILU STŘIHAVKOVI & LEADERS! „Náš festivalový koncert bude jiný hlavně v tom, že zahraji s kapelou akustickou verzi svých písní, a speciální bude především ve své komornosti. Vedle netradičních úprav mých prověřených hitů zazní i komornější skladby, které jsem na živo nikdy nehrál,“ popisuje Kamil Střihavka. Dříve však vystoupí v první části Hanácký soubor KLAS z Kralic na Hané, ĽUDOVÁ HUDBA STANA BALÁŽA a sólistky Folklórnej skupiny Raslavičan z Raslavíc (SK), Folklorní soubor PENTLA z Boršic, cimbálová muzika VALAŠSKÝ VOJVODA se svými sólisty a dlouho očekávaný host soubor Qalilo z Gruzie.

Během nedělního Galakoncertu předáme finanční dar na nákup speciálního vozíčku sestrám Přádkovým, sedmileté Alžbětě a osmileté Zdislavě z Frenštátu pod Radhoštěm, ve spolupráci s ředitelkou Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenkou Tabachovou.

Před začátkem Galakoncertu můžete v prostorách vestibulu DK MO obdivovat zručnost uměleckých řemeslníků a adventní atmosféru jistě podpoří rozmanité a chutné speciality z domova a ze zahraničí s koštem nápojů. To vše na pozadí doprovodu festivalových muzik.

Navíc naši festivaloví hosté obohatí doprovodné programy: Ostravské Vánoce na Masarykově náměstí v Ostravě, Advent ve městě na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku a program v Kostelíku sv. Anny – Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Vstupenky na MF Souznění jsou v předprodeji od 26. listopadu 2015 v Ostravském informačním servisu, Domě kultury města Ostravy a Beskydském informačním centru Frýdek-Místek.

Tento projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, statutárního města Ostrava, městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, statutárního města Frýdek-Místek, obce Kozlovice, obce Václavovice a všech našich významných partnerů. Další informace na www.souzneni-festival.cz

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Zdroj: www.souzneni-festival.cz