Frýdek – Místek sčítá výsledky turistické sezóny

 Frýdek – Místek sčítá výsledky turistické sezóny

Publikováno: Pá, 23.10.2015

Přes milion lidí na cestě po Beskydech a více než 440 tisíc u vody v rekreační oblasti Olešná. Taková je zatím bilance hlavní turistické sezóny ve Frýdku – Místku a okolí. Beskydské informační centrum zmapovalo návštěvnost TOP zajímavostí a zjistilo, že lidé více než loni mířili také na Frýdecký zámek.

"Stabilně silnou návštěvnost mají nedaleké Hukvaldy a Nošovice. První díky rodišti Leoše Janáčka a hradní oboře, druhé díky pivovaru Radegast. Přes Frýdek – Místek lidé často míří také do Kopřivnice za automobilovými expozicemi Tatry, do Štramberka na Trúbu a do Muzea Zdeňka Buriana,“ říká ředitelka Beskydského informačního centra Monika Konvičná. Kvalifikované odhady zatím ukazují v atraktivitách Frýdeckomístecka celkový nárůst návštěvnosti o 200 tisíc lidí.

„Unikátní je Včelařský naučný areál v Chlebovicích – největší v ČR, kostelík na Gruni, kde měl svatbu slavný dirigent Rafael Kubelík nebo beskydská oblast temné oblohy, kde nedochází ke světelnému znečišťování nočního nebe,“ vyjmenovává atraktivní místa M. Konvičná.

Rekordmanem roku budou ale Pustevny, kam přišlo nebo lanovkou vyjelo přes půl milionu turistů. Nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu letos vystoupalo díky pěknému počasí přibližně 400 tisíc návštěvníků. „Skokanem roku v nárůstu návštěvnosti bude letos rekreační centrum a aquapark Olešná, kam zavítalo přes 440 000 návštěvníků, zhruba o 24 procent lidí více než v roce 2014, což odpovídá průběhu letošního horkého léta,“ upozornila ředitelka informačního centra. „Nejsou to konečná čísla a statistiky, ale i tak je vidět, že nám lidé neutekli k moři a naopak objevovali Frýdek - Místek a podhůří Beskyd,“ míní M. Konvičná.

Frýdecký zámek letos zaznamenal rovněž rekordní příliv návštěvníků. Pomohla tomu i atraktivní nabídka výstav, hudebních festivalů nebo prohlídka zámku při svíčkách a Muzejní noc. „Celkem letos navštíví Frýdecký zámek včetně Svatojánské vyhlídkově věže přes 75 000 návštěvníků. Jde o nárůst o téměř 18 procent,“ shrnula ředitelka Beskydského informačního centra M. Konvičná. Nedalekou Baziliku Minor letos během Noci kostelů navštívilo zhruba 2 580 návštěvníků. Okolí zámku láká i milovníky gastronomie. Najdete zde totiž několik mezinárodních restaurací od Jižní Koreje až po Mexiko (např. Benu, Rodem, Botno a U Zvonu).

Frýdek – Místek se navíc letos rozhodl za návštěvnost bojovat. Město přišlo s nápadem, že bude upozorňovat na svou výjimečnost, danou už jen výjimečným dvojměstím, a pokusí se zaujmout více návštěvníků z České republiky.

Jak se obě města spojila, násobí se zde i zábava, nabídka služeb a program pro volný čas, hlásalo město prostřednictvím Beskydského informačního centra celé léto. Kampaň stavěla na sloganu Město2 = u nás se zážitky umocňují.

„Nabídli jsme lidem v kraji a turistům prostřednictvím outdooru, rádia, tiskovin, soutěží a sociálních sítí pestrý výběr zábavy, od sportu až po kulturu a gastronomii. Kampaň oslovila 500 tisíc uživatelů na Facebooku a zaznamenala přes 110 tisíc zobrazení webových stránek, “ shrnula ředitelka Beskydského informačního centra M. Konvičná.