Beskydské traily mají za sebou premiéru, 17. srpna se otevřely veřejnosti

 Beskydské traily mají za sebou premiéru, 17. srpna se otevřely veřejnosti

Publikováno: Út, 19.08.2014

V neděli 17. srpna bylo před restaurací Rekovice na Horečkách opravdu živo. Před dřevěnou bránou, naproti restaurace, která je vstupním portálem do Beskydských trailů, se před desátou dopolední shromáždily na dvě stovky natěšených sportovců od dětí až po seniory. Většina z nich měla s sebou kolo a cyklistickou přilbu.

Krátce po desáté dopolední zahrála cimbálová muzika valašského souboru Radhošť z Trojanovic, zazněly proslovy, a starosta Trojanovic se starostkou Frenštátu pod Radhoštěm slavnostně přesekli valaškami startovní pásku nových zážitkových cyklotras. Poté postupně vyrážely desítky cyklistů na pilotní tříkilometrový okruh. Během cesty na ně čekalo několik překvapení a v cíli pamětní medaile, voňavé frgály a uzené klobásky. Beskydské traily tak byly otevřeny s velkou parádou ve valašském stylu.

Samotný program otevření Beskydských trailů si vzal na starost Sportovní klub Valašského království a tak při otevření nemohla chybět ani recese. Přesto, že se otevírání cyklotrasy neslo v odlehčené atmosféře, nezapomněli organizátoři poděkovat těm, bez kterých by se za necelé tři měsíce vybudování pilotního okruhu trailů nemohlo vůbec podařit.

Mezi celou řadou partnerů a podporovatelů byli vyzdviženi: správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy, Lesy České Republiky, Biskupské lesy, poděkování patřilo také starostům obcí mikroregionu Frenštátska. Poté už postupně přicházeli k mikrofonu zástupci partnerů, kteří na otevírání přišli osobně. Jako první se slova ujal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ivan Strachoň, který přislíbil podporu při dalším rozšiřování Beskydských trailů. Další, kdo k přítomným promluvil, byl Pavel Horník z Rychlebských stezek, který pilotní okruh Beskydských trailů projektoval. Ten také vyzvedl práci svého kolegy Ondřeje Hojgra, se kterým společně drželi dozor nad průběhem prací při budování trailů.

Krátce pozdravila cyklisty také Monika Konvičná z destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko a vyzvedla především nadšení dobrovolníků a příkladnou spolupráci Města Frenštátu a obce Trojanovice při budování nové turistické infrastruktury na Horečkách.

Jako poslední se ujali slova frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová a Jiří Novotný, starosta Trojanovic. Ten znovu poděkoval všem, kteří se zasloužili o to, že Beskydské traily vznikly a vyzvedl spolupráci s městem Frenštát. „Díky společnému fondu na obnovu a rozvoj Horeček, do kterého pravidelně přispívají obě samosprávy, se už podařilo opravit amfiteátr, vybudovat nové osvětlení, opravit komunikace, postavit tento pilotní okruh Beskydských trailů a v blízké budoucnosti budeme chtít ve spolupráci se skokany opravit i věž velkého skokanského můstku, na jejímž vrcholu by měla být rozhledna. Toto vše se daří jen díky úspěšné spolupráci samospráv, nadšení vás všech přítomných“. Těsně před startem oznámil všem přítomným Mirek Prašivka ze Sportovního klubu Valašského království, že je na trase čeká občerstvovačka, čert i zdravotník, takže se nemusí ničeho bát a že ti co nemají kola, tak si je mohou zapůjčit. Celkem 9 špičkových kol značky Maxbike okamžitě po startu zmizelo ze stojanů a posloužilo svému účelu. Poté už se starosta Trojanovic spolu se starostkou Frenštátu chopili valašek a za zvuku cimbálovky přesekli startovní pásku, nataženou přes vstupní bránu Beskyských trailů. Natěšení cyklisté byli postupně vpouštění na trať tajemným inspektorem L. G., z organizace BE CY P (bezpečnost cyklistické provozu). Ten oděn celý v bílém, obracel listy bloku, na kterém si uživatelé trailů četli pravidla chování na cyklotrase. Každý, kdo se v neděli dopoledne po trailech projel, byl povzbuzován například maskotem Horeček Lvíčkem Fittym, čertem, nebo dvojicí hlučných mušketýrů.

Nikdo z návštěvníků na trase neunikl pozornosti svérázného zdravotníka s dýchacím přístrojem a nakonec se všichni dočkali i občerstvení v podobě iontového nápoje z rukou svérázné, poloslepé, valašské dvojice. Při dojezdu do cíle, před restaurací Rekovice, dostal každý z účastníků na krk pamětní medaili, frgál, nebo klobásku. Beskydské traily jsou oficiálně otevřeny. Poděkování patří mimo jiné dobrovolníkům a dělníkům, kteří traily budovali. V následujících letech by se měly Beskydské traily dále rozšiřovat na celkovou délku až 20 kilometrů. Lesní stezky se stanou součástí mnohem rozsáhlejších cyklistických okruhů. Těch vznikne celkem devět, a povedou po stávajících cestách a cyklotrasách. Do několika let by tak celou oblast Radegastových Beskyd mělo křižovat až 300 kilometrů cyklotras, jejichž středem a základnou budou právě Horečky.

Zdroj: Marian Žárský, Městské Kulturní středisko Frenštát pod Radhoštěm, www.kulturafrenstat.cz